0lvas0 Creative Commons License 2023.02.09 0 0 2579

Sziasztok,

Több mint 10 éve építkeztem, nem ismerem se a jelenlegi szabályokat, se a lehetőségeket, de emlékeim szerint itt nagyon jó szakemberek voltak régen, bízom benne most is.

Adott egy nagyonjól leszigetelt ház – körbe 25cm, tetőben 30-35 cm szigetelés, gázfogyasztás éves szinten kb 800m3 fűtésre és melegvízre –, amit egy isotwin condens f30e készülék fűt fel (padló és falfűtés) és adja a meleg vizet. Szegény kezdi megadni magát és cserélni kellene, a lehető legkisebb ráfordítással. Ráadásul a szerelők nagyon lebeszélnek arról a típusról, aminek belső hmv tartálya van, mert elég rossz a konstrukció – az égéstérben szokott állni a víz az éves karbantartások alkalmával… :( Szóval átfolyósra váltanék – ezzel gondolom elkerülhető az égéstérbe kerülő víz. (ha hülyeséget írok elnézést, de nekem így mondta a szerelő, mondjuk azt nem értem mit keres víz az égéstérben).

Jó lehet a jelenlegi kémény ha új SD készüléket veszek, vagy új kémény is kellene? Saját gyári kéménye van kivezetve, mert akkor ahhoz nem kellett különösebb engedélyezés és a tetőtérben van, így kb három méter elég volt. Van esetleg más kisköltségvetésű megoldás? Ha lecserélem ugyanolyan kazánra, akkor is kell valami engedélyeztetés és bürokrácia? Egyáltalán milyen papirmunkával kellene számoljak, mire kell odafigyeljek? Esetleg alternítív megoldás? Hőszivattyús, elektromos, egyéb?

 Köszönöm az ötleteket, javaslatokat, tanácsokat!