Azazello Creative Commons License 2000.03.24 0 0 199
Mielôtt valakit még megtévesztenének purplerain sorai...
Részletek a Napi Mao cikkébôl:

+++...a Trouw cikke szerint a Napi Magyarországban egy évvel ezelőtt a következők jelentek meg egy szerkesztőségi (vezér)cikkben: "egy bizonyos baloldali médiaszociológusnak a bőréből lámpaernyőt kell készíteni".

Sajnos kitartó próbálkozásunkat nem koronázta siker: ehhez legalább hasonló mondatot sem találtunk. Sikerült viszont elérnünk Runa Hellingát, aki azon kérdésünkre, vajon hol olvasta ezeket a sorokat, annyit válaszolt: "hallotta egy ismerősétől". Az ismerősről később az újságírónő elárulta: nem más, mint Vásárhelyi Mária (Vásárhelyi Miklós, az egykori Szabad Nép "újságírójának" és a Soros Alapítvány jelenlegi magyarországi elnökének lánya, Vásárhelyi István, a főváros vagyonkezeléséért felelős egykori vezetőjének húga).

Vásárhelyi Mária a MAG érdeklődésére elmondta, hogy ő csupán O. Kovács Attila - tavaly elhunyt - főszerkesztő-helyettes egy korábbi cikkére utalt, amelyben ez áll: "...Ha az én tesóm játszotta volna át Máté Lászlóval közösen a Vasárnapi Híreket a VICO-birodalomba, akkor nem lennék úgynevezett független médiaszakértő, s nem írnék az Élet és Irodalomba kolumnákat e témáról, arra gondolnék, bárkitől hihető az, amit én írok, de tőlem nem, pontosan az apukám és a tesóm miatt, őszintén szólva lesülne a bőr a pofámról. Csakhogy a krokodilbőr bírja a kiképzést. Cipőt csinálnak belőle" (az idézet magáért beszél). Az idézett cikk Vásárhelyi Máriát - aki szerint a Napi Magyarország olvasótábora "a gyűlöleten szocializálódott" - valóban név szerint is említi.

Runa Hellinga - akiről nincs okunk feltételezni, hogy cikkének megszületését rossz szándék vezérelte volna - egyébként bocsánatot is kért, amikor megkérdeztük, miért nem ellenőrizte a Vásárhelyi Máriától kapott információt. Mint mondta, huzamosabb ideje dolgozik hazánkban: férjével együtt üzemeltetnek egy kft.-t, amely ingatlanközvetítéssel és -kereskedelemmel foglalkozik Magyarországon.

Az internetet is felhasználva cserháti falvakban épült házakat és kerteket árul külföldieknek, kizárólag euróért és dollárért egy három éve átvett és azóta Budapestről Legéndre áttelepült kft. nevében. Az Antracit Kft. német, angol és holland nyelvű internetes honlapján egyébként külön felhívják a figyelmet a külföldiek földvásárlására vonatkozó magyar jogszabályokra, és megtalálható egy, már-már sértően leegyszerűsítő országismertető is Magyarországról.

Ez azonban valószínűleg nem hátráltatja újságírói tevékenységét, hiszen - mint mondta - a munka nagy része férjére marad. Így maradéktalanul elláthatja tudósítói posztjából adódó kötelezettségeit, sőt még arra is marad ideje, hogy a külföldi tudósítók magyarországi ügyeit intézze: a hölgy ugyanis a Hungarian International Press Association (HIPA) elnöke. A szervezet a Magyarországra akkreditált külföldi tudósítók munkáját segíti.

A HIPA titkárától, Lapos Ágnestől kapott információ szerint tevékenységük elsősorban tolmácskeresést, valamint havi egyszeri sajtóreggelik szervezését jelenti. Ezen összejövetelekre neves közéleti személyiségeket hívnak meg, itt hallotta Hellinga Vásárhelyi Máriától a fent említett "idézetet".+++

Errôl a "csekélységrôl" szeretnénk hallani Vásárhelyi Mária véleményét.

Előzmény: purplerain11 (198)