heted7 Creative Commons License 2023.02.08 -1 0 20138

Én meg nem fogadom el, hogy nem fogadod el :)

 

Az biztos, hogy nem egy jól meghatározott feladat.

 

Lehet érvelni mindegyik modell mellett. Az egyik érv, hogy ha nem 7000 Ft/óra lenne, hanem 3500/fél óra, és az egyik fél órát hétfőn játsszák hárman, a másikat szerdán négyen, akkor fel sem merülne más, mint amit te írtál.

 

Egy variáció a második témára egy "all you can eat and drink" sör-virsli sátor. Belépő asztalonként és óránként 7000 Ft, egy asztalhoz max négyen ülhetnek és negyedóránként minden jelenlévő kap egy sört és egy virslit. Mondhatják, hogy fogyott 14 sör-virsli, akkor az 500 Ft / db, és kijön a félóránkénti ezres per kopf. (Ez így talán szemléletesebb, mint az előző hozzászólásban leírt, lényegileg hasonló érvem.)

 

Lehet azonban más megoldás is: azt is mondhatják, hogy a pályát négyen bérelték, és a csóka, aki csak fél órát volt ott, magára vessen, fizessen ő is annyit, mint a többiek, 7000/4-et. Ez bowling esetén talán fura, de ha mondjuk sípályára mennek, ahol akciósan 4 belépő együtt 7000 Ft, és egy órára érvényes, de valakinek fél óra után mennie kell, akkor a 7000/4 tűnik igazságosnak, hiszen mindenki külön csúszik, és esetleg nem is tudnak hárman arról, hogy a negyedik hamarabb távozott.


Mindegyik tekinthető igazságosnak szerintem, és biztos lehet még hasonló modelleket kreálni, aminek más a megoldása. Pont ezek miatt szerintem ez nem egy egyértelmű feladat, és mint ilyen nem tartozik a klasszikus matematika témakörébe. Mérnökként viszont izgalmasnak tartom, mert arra világít rá, hogy egy nem teljesen precízen meghatározott problémát hogyan modellezel.

Előzmény: Gergo73 (20137)