tron67 Creative Commons License 2023.02.06 0 0 46641

Nem "kell" külső érzékelő, csak érdekel, hogy jobb lenne e vele.  

 

Ez attól függ, hogy mi a célod és hogyan kívánod üzemeltetni a rendszeredet?

 

Az én tapasztalataim:

 

Az időjáráskövető arra jó, hogy az elérni kívánt szobahőmérséklethez szükséges - nem több, nem kevesebb - előremenő vízhőmérsékletet szabályozza. Ez működik is pár tized pontosággal, ha jól be van állítva a görbe és az eltolás, továbbá - majd jobb időben - a kazán minimum modulációja is tudja teljesíteni a minimum elvárást. A kazán így folyamatosan 24/7 működik.

 

Ha az időjáráskövetőt összekombinálod egy időprogramozott on/off termosztáttal komfort- és takarék szobahőmérséklettel (főleg, ha napközben többször szeretnél komforthőmésékletet), az már eléggé zötyögni fog, mert pl. 18 fokról visszamenni 20 fokra több óra is lehet. Úgy értem nem kettő, hanem 4..6 vagy esetleg még több. A végén az lesz a megállapítás, hogy akkor semmi értelme a takarék hőmérsékletnek, hanem akkor legyen állandó hőmérséklet.

 

De, ha 20 fokra temperálod a házad, annak nyilván nagyobb veszteségei lesznek (6%/fok?), mintha két hőmérséklethez programozva beállna az átlagos temperáltság 20 fok alá, pl. 19 fok.

 

Viszont a masszívan kitemperált ház tud adni olyan komfortot és jobb hőérzetet, hogy esetleg 1 fokkal is csökkentheted a komfort hőfokot. Mióta leírtam itt, hogy nem vagyok híve a folyamatos üzemnek, na, kb azóta mégis így fűtök🙂

 

Ha mégis kell a komfort- és takarék hőmérséklet, ahhoz egy modulációs termosztát illene. Az azt tudja, hogy ha emelni kell a szobahőmérsékleten, akkor valamilyen algoritmus alapján számol egy magasabb előremenőt, majd ahogy közelít a szobahőméséklet a célhőméséklethez elkezd visszavenni az előremenőből. 

 

Azért még egy fontos dolog szerintem: jobb időben, 10 fok körül/fölött, az időjáráskövető leveheti annyira az előremenőt, hogy a kazán minimum modulációval már nem tudja teljesíteni az elvártat és a láng ki/be kapcsolgatásával csökkenti a teljesítményt. Amit szerintem sem szabad megengedni, ilyenkor inkább célszerűbb egy minimum előremenő hőfokot beállítani (copyright de!) és akár egy on/off termosztáttal kikapcsolni a fűtési igényt.

 

Hogy spórolásban jobb vagy nem jobb az időjáráskövető már el vagyok bizonytalanodva. Talán majd mások megerősítik vagy cáfolják. Mindenesetre itt a marketing illatú Ariston januári összesítője, hogy szerintük igen 🙂

 

Előzmény: Centi the real (46639)