kitadimanta Creative Commons License 2023.01.27 0 0 1707

"De most ugrott be hogy hát persze, hiszen a függőágy igen ősi találmány,"

Én is gondoltam a függőágyra, mint hálóra, de mégis inkább maradtam a gallyaknál, mert az így készült fekvőhely biztosan régebbi, s most utánanézve ez be is bizonyosodott. Igaz, nem tudható, hogy ez a szó (hál) mikor keletkezett, de valószínűsítem, hogy a halállal is kapcsolatos. Ez utóbbi szó a Halotti beszédben is megtalálható: " hålálnek håláláål holsz"

Érdekes a függőágy története. Noha 1330-ban már ismert volt Európában, mégis úgy tartják, hogy Kolumbusz  hozta útjáról:"Kolumbusz a Bahamákon fedezte fel a függőágyat, ahol 1492. október 17-én kijelentette, hogy „az emberek hálóban aludtak a fák között”."

És az alkalmatosság neve is szembetűnő: "A „függőágy” egy taino kultúra arwakan szóból ered, jelentése „halháló”."

Forrás: https://gobertpartners.com/who-invented-the-original-hammock

Kíváncsi voltam, hogy a hal szóból álló bokor létezik-e más nyelvekben?    

magyar     észt                  lett              litván              finn                kurd             latin               mongol              török
hal            kala                 zivis             žuvis               kalastaa         masî             piscis             zagas                balık

halász       kalamees          zvejnieks      žvejys             kalastaja        masivan        piscator         zagaschin          balıkçı

halad        edeneb             progresē       progresuoja     etenee           pêşve diçe     progreditur    uragshilj baina   ilerliyor

halaszt      lükkab edasi     atliek            atideda           lykkää            taloq dike      prorogat        khoishluuldag    erteler

halál         surma              nāvi              mirtis             kuolema         mirin              mors             ükhel                ölüm

halott        surnud             miris            miręs              kuollut           mirî               mortuus         ükhsen             ölü
halk          vaikne              kluss            tylus               hiljainen        rehet             silentium        chimeegüi         sessizlik

halom       hunnik             kaudze          krūva              pino              heap             acervus          ovoo                 yığın

Amint látod, a hal-halász és a halál-halott párosok esetében van közös gyök, de a két pár sehol nem egyezik egymással.

De még az északi finn, észt, lett, litván nyelvekben sincs azonosság csak a észt és a finn közötta hal, halász esetében.

Néd csak: "Ősi örökség az uráli korból: vogul kale, osztják kola, zürjén kul, finn kuolla, szelkup kulem (‘meghal’). A szóeleji k h változás szabályos, lásd hab, hal2, hat, ház, hó, hód stb. Lásd még holt."

Ugye, az ember (a naiv, mert én már azt sem hiszem el amit kérdeznek...:D) elhiszi igaz, amit itt felsoroltak, de NEM IGAZ!!!

Ui, a finn kuolla nem halat jelent, hanem meghalt-at. És ugye, a meghal és a hal között még magyarból is nehéz levezetni a közöst, pedig ugyan az a szó (hal-ott és hal) a finn hat-hét betűs szavából meg csak három egyezik nem is pont azonos helyen...

És a szelkup "meghalt" jelentésű szava hogy kerül a felsorolásba? Netán a finnugoristák mégis ismerik a gyökrendszret? De akkor miért tagadják le?

Előzmény: Igazság80 (1704)