"De most ugrott be hogy hát persze, hiszen a függőágy igen ősi találmány,"
Én is gondoltam a függőágyra, mint hálóra, de mégis inkább maradtam a gallyaknál, mert az így készült fekvőhely biztosan régebbi, s most utánanézve ez be is bizonyosodott. Igaz, nem tudható, hogy ez a szó (hál) mikor keletkezett, de valószínűsítem, hogy a halállal is kapcsolatos. Ez utóbbi szó a Halotti beszédben is megtalálható: " hålálnek håláláål holsz"
Érdekes a függőágy története. Noha 1330-ban már ismert volt Európában, mégis úgy tartják, hogy Kolumbusz hozta útjáról:"Kolumbusz a Bahamákon fedezte fel a függőágyat, ahol 1492. október 17-én kijelentette, hogy „az emberek hálóban aludtak a fák között”."
És az alkalmatosság neve is szembetűnő: "A „függőágy” egy taino kultúra arwakan szóból ered, jelentése „halháló”."
Forrás: https://gobertpartners.com/who-invented-the-original-hammock
Kíváncsi voltam, hogy a hal szóból álló bokor létezik-e más nyelvekben?
magyar észt lett litván finn kurd latin mongol török
hal kala zivis žuvis kalastaa masî piscis zagas balık
halász kalamees zvejnieks žvejys kalastaja masivan piscator zagaschin balıkçı
halad edeneb progresē progresuoja etenee pêşve diçe progreditur uragshilj baina ilerliyor
halaszt lükkab edasi atliek atideda lykkää taloq dike prorogat khoishluuldag erteler
halál surma nāvi mirtis kuolema mirin mors ükhel ölüm
halott surnud miris miręs kuollut mirî mortuus ükhsen ölü
halk vaikne kluss tylus hiljainen rehet silentium chimeegüi sessizlik
halom hunnik kaudze krūva pino heap acervus ovoo yığın
Amint látod, a hal-halász és a halál-halott párosok esetében van közös gyök, de a két pár sehol nem egyezik egymással.
De még az északi finn, észt, lett, litván nyelvekben sincs azonosság csak a észt és a finn közötta hal, halász esetében.
Néd csak: "Ősi örökség az uráli korból: vogul kale, osztják kola, zürjén kul, finn kuolla, szelkup kulem (‘meghal’). A szóeleji k ⇨ h változás szabályos, lásd hab, hal2, hat, ház, hó, hód stb. Lásd még holt."
Ugye, az ember (a naiv, mert én már azt sem hiszem el amit kérdeznek...:D) elhiszi igaz, amit itt felsoroltak, de NEM IGAZ!!!
Ui, a finn kuolla nem halat jelent, hanem meghalt-at. És ugye, a meghal és a hal között még magyarból is nehéz levezetni a közöst, pedig ugyan az a szó (hal-ott és hal) a finn hat-hét betűs szavából meg csak három egyezik nem is pont azonos helyen...
És a szelkup "meghalt" jelentésű szava hogy kerül a felsorolásba? Netán a finnugoristák mégis ismerik a gyökrendszret? De akkor miért tagadják le?