Keeper83 Creative Commons License 2023.01.18 -1 3 46434

És akkor még nem beszéltél arról az őrületről, amikor az említett jól szigetelt házat még 4-5 fűtési zónára is osztják (sokszor már a 2 is problémás), amik önálló hőigénnyel lépnek fel a már teljes házra is a minimum határán dolgozó kazán felé. És akkor jön, hogy na a hátsó kisszobára egy alacsony előremenővel 0.3 -0.4 kW-tal kellene dolgozni. A kazán meg köszöni, ki-be kapcsol pár százszor, amíg idővel a többi zóna bekapcsolódó hőigényével végre el nem éri a minimum teljesítményét. A zónák lekapcsolásakor maradó utolsóknál pedig ismét jön a kapcsolgatás..

 

Persze lehet rá extra logikákat telepíteni, hogy a figyelve az igényeket a kazán csak akkor induljon, amikor már biztosan folyamatos üzemben tud menni, de ezek a paraméterek egy külső hőmérsékletérzékelővel óráról-órára változnak. Problémás az egész...

 

Más: Sosem használtam külső hőmérőt a rendszeremhez, de szerintem nem te vagy az egyetlen, akinek problémát jelent, hogy a napi teljes külső hőingást leköveti a kazán az előremenő rángatásával. Nem létezik, hogy erre ne találták volna még ki, hogy egy paraméterezhető integrálással az elmúlt X óra külső hőmérsékletének átlagával dolgozzon a kazán. Annyira kézenfekvő, hogy legyen ilyen módja, nem? Nincs ilyen lehetőség?

 

Előzmény: de! (46432)