de! Creative Commons License 2023.01.18 0 1 46431

Ha rugózni akarsz, akkor egymás emberei vagyunk. A nagy rezsirévületben már mindent is megmértem, megfigyeltem és kiszámoltam.

 

Például itt találtam egy képletet öntöttvas-radiátorokra:

https://www.haustechnikverstehen.de/heizkoerper-berechnen/#Heizkoerpernormleistung

 

Ez alapján, illetve a 40 °C előremenő mellett, sok óra folyamatos fűtés után megfigyelt visszatérőből kiszámoltam numerikus közelítéssel, hogy a radiátoraim más előremenő mellett kábé milyen visszatérőnél kerülnek egyensúlyba a kazán által az adott hőfoklépcsőn és tömegáramon leadott teljesítménnyel. A tapasztalati értékek elég jól visszaigazolták. 

 

A 0,4-es hiszterézist sokallom. A 15 éves Siemens REV24 eléggé fixen tartja 23 °C célhőmérséklet mellett a 22,6 °C-ot, és ettől csak akkor tér el felfele, ha megjelenik valamilyen plusz hőforrás, pl. megy a sütő vagy hirtelen bedől a napfény. Lefelé még ritkábban tér el, jellemzően akkor, ha már kezd alacsony lenni az előremenő. Pedig csak on-off vezérlő, és öntöttvas radiátorok mellett napi 15-25 on-offal megoldja.

 

A beszámolóitok alapján, amiket ezúton is nagyon köszönök, nem vagyok róla meggyőződve, hogy egy Cube + külső érzékelő kombóval minden tekintetben jobban járnék. A komfort kapásból csökkene a nagyobb hiszterézis miatt.

 

Probálom elképzelni, hogy hova paraméterezzem. Most pl. 38 °C-al elfűtök, 73%-os üzemelési aránnyal. Szűk 36 °C-os folyamatos üzem mellett jönne ki az az átlagteljesítmény, ami 38 °C mellett 73%-os üzem mellett jön ki.

 

Először is ezt a 36 °C-ot nem kapom meg a külső érzékelőtől, mert az folyamatosan föl-le tekergetné nappal és éjszaka között, miközben a ház hőtehetetlensége ezt nagyjából kiegyenlíti. Ha letekeri 33 °C alá, máris baj van, mert akkor a kazán kapcsolgatni fog, ugyanis minimális teljesítményen előbb-utóbb felkúszik az előremenő 36-37 °C környékére. Ha meg feltekeri 38 °C-ra, akkor túlfűtés lesz és hiszterézis. De lépjünk ezen túl.

 

Tegyük fel, hogy kézzel beállítom a 35 °C-os setpointot. A Cube akkor tolja ezt a 35 °C-ot legalább, és ezt fogja valahova emelni, ha épp hidegebb van a kelleténél. Talán kijön a folyamatos üzem, de ha 35 °C-os átlagban elég, akkor az azt jelenti, hogy az idő egy részében túl sok, ami túlfűtéshez és lekapcsoláshoz vezet. Valszeg tehát még ennél is lejjebb kellene állítani, hogy sohase legyen túlfűtés, és folyamatosan menjen. Tehát a Cube talán jó volna, amikor legalább olyan hideg van, mint most, ami konkrétan 4 fokos középhőmérséklet az elmúlt 4 napra.

 

Amint ennél melegebb van, vége a folyamatos üzemnek, mert 33 °C alatt a kazán kapcsolgat, 33 °C-on meg bele-bele szalad a túlfűtésbe a Cube, és akkor bár nem kapcsolgat olyan súrűn, mint a kazán, de élvezhetem a hiszterézisét.

 

Lehet, hogy két termosztátot kellene tartanom, a REV24-et tavaszra meg őszre, a Cube-ot meg az 5-6 °C-os középhőmérséklet alatti időszakra. :-)

Előzmény: safhausen1 (46423)