Törölt nick Creative Commons License 2023.01.16 -1 0 1333

Már halványulnak az emlékek, de LIF módban mintha halványan kisebb lett volna az RSP1A zaja, meg a spurokból is kevesebb volt, ami indokolhatóbb, meg persze távol van a nagy DC-tüske - másfelől ZIF módban sokkal nagyobb az egyszerre átfogott sáv, ami vehető vele, amúgy nem emlékszem nagy különbségekre a vételben.

 

A ZIF, Zero-IF egy olyan megoldás, amikor a keverés a tunerben úgy történik, hogy nulla hertztől kezdődjön a "középfreki" sávja, mármint ott legyen a közepe, és ez meg majd be az A/D átalakítókba - az RSPdx-ben levő MSi2500-as IC-ben is dupla A/D van. Ettől a keverésből származó tükörfrekik egyszerűen a negatív frekvenciatartományba kerülnek, a fizikai valóságban eltűnnek (DSP-ben persze lehet velük számolni). Így az architektúra egyszerűbbé válik, a szűrés sima aluláteresztő szűrőkkel történhet stb.

 

Igaz, kényesebb is a jó megvalósításra, pl. a keverő szivárgására, amplitúdók és fázisok együttfutására az I és Q jeleket illetően stb. Az aluláteresztő szűrőkkel kapcsolatban is vannak követelmények, mégis meglepően jó tud lenni ez a megoldás. Nem is gondoltuk, mennyire, míg meg nem jelent most már jó pár éve az Elecraft nagy dobása, a KX3 kisrádió. Tayloe-keverős és nulla középfrekis (bár még hackelni is lehet LIF-re...), viszonyítva nagyon egyszerű és mégis igen előkelő helyen áll a vevőparamétereit tekintve a sokkal drágább rádióamatőr adóvevők között. Adóoldalon, adásnál gyakoroltam is az I és Q jelek kiegyenlítésének nemes feladatát kézzel, menüből, míg a tükörfreki (természetesen SSB-ről van szó) el nem tűnt, de az más tészta. :-)

 

Az LIF, az alacsony középfreki esetén egy pár száz kHz-es közepű, de akár több megahertzes sáv szokott bemenni egy darab A/D-be. Az I/Q jeleket, amiket azért használunk, hogy egyszerűbb legyen a feldolgozás, a digitális domainben hozzuk létre a szimpla A/D-ből származó "jel"-ből. Ez a KF már messze van a nulla hertz-től, az alapsávra keverés majd digitálisan történik a DSP-ben. Kevésbé érzékeny a fenti problémákra, cserében bonyolultabb. Az hiszem, LIF módban az MSi2500 képes két tuner jelét is feldolgozni, ez lehet az RSPduo-ban.

Előzmény: Törölt nick (1332)