Zöldár Creative Commons License 2023.01.15 0 0 17487

 Példa egy kéményfelújításra.

 

 

 Egy    külvárosi ingatlan melléképületét  úgy   26 éve lakhatásra alkalmas lakóegységgé alakítottuk.

Korábbi rendeltetése  : melléképület házmester, szobával (  10 nm ),mosókonyhával  (7 nm), kamra 1 egy és kamra 2 ---fáskamra és budi  11 nm összesen 28 nm.

épült 1932-ben, vékony falak,  25 és 15 cm-es.  Kb.   5 évig az eredeti funkció szerint működött...lakott egy szerencsétlen a házmester szobában,a mosókonyha is működött  ,volt üstház,   üst  - kémény és tán víz is.

 

Villany soha.

 

 A tulajok megvénültek, elhaltak.. közben a daliás  időkben,a szociálizmus hajnalán mondjuk  48 -tól   70 ig szintén lakták külön a házmester szobát,  külön a mosókonyhát...jobbára ingyen....igaz  emberi tartózkodásra nem volt alkalmas.....főleg télen, de elvoltak benne....sparhelt  és jancsikályha... heti  2x i befűtés.

 

 

 

   70 -től  95 -ig újra lomtár, pár kacat,pár ócska bicikli stb..

 

Modernizálva lett az épület, ami kell minden.

 

Maradjuk a fűtésnél,   egy használaton kívüli  6 kW -os villanykályha   megfelelt.Törvényes is mivel eredetileg is volt majd minden benne...egy kivétel ami nem engedi a lakássá minősítést...a lakószoba csak 11 nm, de hát nem kell lakásnak nevezni...lakrészként elmegy.

 

 Aztán  5 éve  még híre hamva sehol az energia válságnak,   gondoltuk ha már ott az az ősi kémény,   miért ne újítsuk fel??!

 

Ronda kormos volt, de volt rajta lik .

És állt !

 Alul egy  dupla betontisztító,   középen egy  csatlakozó nyílás stucnival...nevezzük fali hüvelynek. Fent - kint egy ép beton fedlap. Alul a betonajtó,hogy biztonságos legyen kapott egy éghetetlen palafedést 3.- nak. Felül a beton fedlapra   4 sor  fagyállótégla, majd  egy    120 -as  kereskedelmi  kályha - füst cső  cirka 1 m. Na ezt szigetelni kell,ásványgyapot paplanból egy kb.  50 mm vastag szigetelést,  a burkolat  egy éppen  kéznél lévő  horgany lemez... hengert egy szép sima  farönkkel ( eredetileg  kút  vödörhúzóhenger volt. ) A lemezből a hengert  lemez csavarokkal rögzítve. A ronda,    kb   80 cm-es külső  kéményt először vakolni terveztük, de mivel fent macerás a 

vakolás ,   szürke  szabvány palát ragasztottunk körbe ( 8 db. fagyálló csemperagasztóval. ) bentre egy OBI - s kandalló,     csővel csőkönyökkel.  kb.  1 hét alatt megvolt.

 Egy fiatalember  3 évet fűtött....ingyen fája volt , a mostani megvetően annyit mondott,  ő fával nem kínlódik.

 

 

Na majd a mostani kereskedelmi villanyár miatt  csak rá fanyalodik.

 De  egyenlőre fája sincsen.