Patreides Creative Commons License 2023.01.13 0 0 56375

A megfelelő állami kórházban, ahol - szinte futószalagon - sok hasonló műtétet végez az operáló team, nyilván nagyobb az esély a jól elvégzett beavatkozásra.

A baj ott van, hogy nem kapnak annyi finanszírozást, hogy az lehetővé tegye a műtéteket egész hónapban.

Sok évvel ezelőtt a Karolina úti Ortopédklinikán kitalálták, hogy nem jól van az, hogy a szuper műtéti teamjük, akik sorozatban végzik például a csípőprotézis-műtéteket, fél hónapot kénytelen tétlenül ülni, mert a finanszírozás csak fele annyi műtétet enged, mint amennyit ők el tudnának végezni egy hónap alatt, így a várólista kilométeres.

Tehát elkezdték önköltséges csípőprotézis-, és hasonló műtétek végzését, ahol a páciens fizette a költségeket (protézis, különszoba, meg minden, amit az állami egészségbiztosító nem finanszírozott neki). Így gyorsan sorra került, nem kellett kivárnia a kilométeres várólistát, és ez az állami finanszírozású, várólistás betegeknek is jó volt, mert ezeket a műtéteket a hónap azon időszakában pluszban végezték, amikor egyébként a finanszírozás hiánya miatt nem tudtak volna műteni, így a várólistás páciensek is előbb kerültek sorra, mert eltűntek a sorból előlük azok, akik a műtétet ki tudták fizetni (nyilván náluk is beszámítottak állami eü. finanszírozást, laborvizsgálatokra, étkezésre, akármire).

Tehát ez mindenkinek jó volt, a külön bevételt a kórház kapta, amiből egyrészt "motiválták" a műtéti teamet, másrészt a kórház tudott vásárolni pluszban különféle eszközöket, műszereket, vagy akár wc papírt.

(Emlékszem, amikor anno a hozzátartozómat látogattam abban a kórházban, egy nemrég elhunyt neves színművész (H.P.) felesége feküdt a különszobában, magánműtétre várva, a színész ott látogatta.)

Hogy most mi van ezzel a konstrukcióvak, nem tudom, mert azóta már az a kormánycél, hogy amagán, és az állami egészségügyet teljesen szétválasszák, mer' hogy ne legyen korrupcióra lehetőség. Csak éppen ezt olyan módon képzelik el, hogy a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntik. (Emlékszem, hasonló ötlet volt évekkel ezelőtt, amikor meg akarták szüntetni a lehetőséget, hogy magánklinikákon állami eü-s finanszírozással kaphassanak ellátást, az akkori polgármester nehezen, de elintázte, hogy a kerület lakói továbbra is mehessenk TB alapon a Medical-ba.)

Nyilván ezt az olyan orvosok ellen csinálják, akik a magánrendelőjükben fogadják a beteget, kifizettetik vele a kezeléseket, műtétet, amiket aztán a kórházi munkahelyükön az állami személyzettel, eszközökkel végeznek el.

AZ ilyet nyilván nem lehet megengedni, de a szabályozást ésszel kéne csinálni.

 

.

A nagyon előrehaladott porckopásos térdizületnél sajnos a PRP kezelés már nem sokat érne, sokkal előbb még nyilván lehetett volna vele kezdeni valamit... Bár egy olyan kezelés 100.000-130.000 Ft, és általában egy injekció nem is elég, plusz mind a két térdről szó van... De azért az, akinek még csak fájdogál a térde, ezt is számításba veheti. Legalább kitolja a térde használhatóságát addig, amíg vagy sorra kerül az állami eü-ben, vagy összegűjti a műtétre a pénzt egy jó magánklinikán... Ha van ilyen, amikor térd-, vagy csípőműtétről van szó. (A baj az, hogy ahol kevés műtétet végeznek egy típusból, ott kisebb a műtétek sikerrátája, mert kevésbé gyakorlott a sebész, iletve az egész team.)

Előzmény: kari56 (56374)