Igazság80 Creative Commons License 2023.01.12 0 0 1619

Szerintem a TAP és a CSAP is hangjelenségek. Más hangok.  A víz csappan. Hangutánzó.  A csepeg, csipog, csöpög, csöppen, csappan, csippent,  csépel,  csápol,  csap-(o)da, mind azok. 

A csapásban nincsenek kiálló részek. Persze a sárdarabos példádnál épp van. De ha az asztalra csapok akkor nincsenek sehol sem kiálló részek, hanem egy ütés van CSAttanó hanggal.

A csapás szó is több értelmű, a hang a közös pontja mindnek.  Elemi csapások is vannak, itt sincsenek kiálló részek viszont ha jön a hurrikán (hurr, ez is a nagy szél hangja) akkor bizony lesz itt a csapkodásnak hangja rendesen.

Ösvényt is neveznek csapásnak, épp a kiálló részektől már mentes.  Megy a civil a rengetegben és a machete nevű cuccal utat teremt magának, ergo csapkodni fog aminek hangja lesz.

Szántótelkek felosztását is neveznek csapásnak. Kiálló részek itt sincsenek természetesen. 

Létezik olyan TA gyök is amiről beszélsz, szerintem nem minden odasorolandó a példáknál. A térnek külön gyöke T-R hangvázon.  Légtér is van ami nem a föld.))   A tapadás szótöve is ez a TAP, lehet köze a földhöz de olyan is lehet hogy nincs épp neki köze.  A talaj, talpnak van természetesen de ez már nem is a TAP hangjából van építve. 

Én sem tartom azonosnak a TAP és CSAP dolgot csak annyiból közösítem hogy ezek hangok szerintem...

Előzmény: kitadimanta (1612)