Creativus Creative Commons License 2023.01.10 0 1 31

Ez a "biorobot" mechanizmus - még nem is olyan rég - megfejtésre került.

 

Mellékesen megemlítem, hogy Richard Thaler (2017 - közgazdaságtudományi Nobel díj) azt írja:

„Hát tulajdonképpen egy PhD fokozat bőven elég ahhoz, hogy már ne lássunk embereket.” Ő ilyen nézőpontból "ökonokról" beszél, amikor a gazdaság emberi szereplőiről esik szó, akik mellesleg gondolkodó, érző, küszködő, s élvezeteket kereső, önálló sorsú civilizált lények, az emberi fajhoz tartozva. A kripto-ban résztvevők is ugyanezek.

Ám a lényeget a drogosokkal foglalkozó gárda találta meg az USÁ-ban, bár az említett következményeit 2500 évvel ezelőtt, egy magas kultúrában élő királyfi fedezte fel, és alapított rá egy ma is élő ideológiát, melyet önkéntesen lehet vállalni, nem pedig az ember ellen fordítva, mézesmadzag technikával uralkodni általa. Ez utóbbi folyamat nem igényli a társadalmi szerkezetek ismeretét, ez szinte bármelyikben működik. A haszonhúzás lényege: Úgy tudsz valakin idővel majd kedvedre uralkodni, ha a végletekig elkényezteted! Rákényszeríted a fényűzésre (biztosítva neki a hozzávalókat), s ettől évek alatt mentális torzulás áll elő benne, s ezt az eltorzult személyiségtípust megfelelő technikákkal a magad hasznára alkalmazod.

 

A jelenség a drogosoknál figyelhető meg, akiknél hamar kialakul a függőség, s egyre többet, s egyre jobbat akarnak, s idővel már mindennel elégedetlenné válnak. Az elkényeztetéstől (túl sok a dopamin náluk) beáll náluk egy cselekedetekre való bénultság (dopamin rezisztencia), amelyben egyre rosszabbul érzik magukat, és úgy vélik, hogy ebből az állapotból csak újabb és újabb fényűző elem húzhatja ki őket. (drogosoknál maga a drog) Ám ettől a helyzet tovább romlik, mert ez egy olyan csapda, amelyből szinte lehetetlen kimászni.

 

Mindezek mögött az agynak a hippokampusz nevű, ősi része működik, amely már a gyíkoknál is megvolt, és ráépül egy még ősibb, biokémiai egyensúlyt biztosítani kívánó vegyi mechanizmus.

 

Az eredmény: állati jellegű működési forma, mely az evolúciónak egy nagyon jól működő találmánya, s amelyet a jóval később kialakult emberi értelem nem képes fölülbírálni, hanem ilyenkor arra szolgál, hogy a cselekedetek minden pillanatát kimagyarázza. Akár szembetűnő ellentmondások árán is. Ez utóbbi az önigazolás mechanizmusa, benne a "szándékos vakság" jelenségével.

 

Most kb. 2 milliárd ember küzd, az 50 éve tartó elkényeztetettség hatásától. Ebben a kripto is az egyik drog. Márpedig drogot nem érdemes használni, s aki mégis ezt teszi, annak ajánlatos leszokni róla.

 

Ha sikerül az összes civilizációs drogról leszokni (rengeteg van ám!), akkor kiléphetünk a biorobot állapotból, és ismét emberként viselkedhetünk.

 

 

 

Előzmény: Maketheworldabetterplace (27)