csíkos-háTTú Creative Commons License 2023.01.09 -2 15 24602

OFF, bocsánat a többiektől!

 

"És biztos vagyok benne hogy nem jár minden modellező nála, hiába érzi azt."

Persze, hogy nem mindenki jön hozzám. És nem is érzem az, hogy mindenki megtalálja a műhelyt, azt meg pláne nem, hogy ennek így is kellene lennie! Légy szíves ne állíts olyat rólam, amit nem mondtam/nem tudsz.

 

"Arról ne is beszéljünk hogy valószínüleg ő többségében inkább olyanokkal találkozik, akik közelebb állnak a kezdő szinthez (lévén aki kicsit jobban benne van a hobbiban, az egy idő után megoldja a szervizelést magának),..."

Arról, hogy ki milyen szinten gyakorolja a vasútmodellezést a műhelyben megfordulók közül, arról az itt dolgozóknak lehet sejtése, de biztos tudása, csak pár esetben. A skála két végpontja (neeem, nem az "alja", meg a "teteje") eléggé messze van egymástól: az egyik vége, akiknél az a hagyomány, hogy minden karácsonykor a fa alatt fut a modellvasút. Nem azt a szót használják, hogy "kisvasút", vagy villanyvasút". Nekik is fontos, de ezen a szinten nem lépnek túl. A skála másik végén meg olyanok vannak, akiknek a tudása előtt meghajolok, például paksinuti kolléga. Ahogyan én is, ő is messze van attól, hogy "mindent is" tudjon. A nagy többség e között a két végpont között van valahol.  Nagyon régen megtanultam már, hogy nem vonok le következtetéseket arról, hogy, aki hozzám fordul, az "mennyire" vasútmodellező.

 

"... de ő sem gondolhatja komolyan hogy mindenki nála köt ki."

Nem is gondolom! Ugyanis ezt írtam:

"De teljesen mindegy, hogy milyen szintű kérdésnél akad el, előbb-utóbb kiköt egy műhelyben/szervizben."

Tetszik érteni? Az itt szereplő "egy" szócska ebben az esetben egy határozatlan névelő, vagyis nem az én szervizemre utal, hanem általánosságban egy ilyesmivel foglalkozó modellezőre/haverra/vállalkozásra. Vannak olyan gondok, meghibásodások, amiket nem tud megoldani, mert arra már nincs felkészülve. Pl. dekóder javítás, hogy csak egyet emeljek ki. Nem a CV-k visszarángatása gyári értékekre, javítása.

 

benbe kolléga a legutóbbi hozzászólásának záró mondata ez:

"Szóval: aki kezdő, nem kell használjon flexit, elég, ha tud róla! A többiek meg flexire és valósághűségre föl!"

Csak eljutottunk a végén idáig! Pontosan erre akartam kilyukadni!

Ugyanis az eredeti felvetés azt engedte sejtetni, hogy ma már - sarkítani fogok! - "mindenki lüke, aki nem flexit használ, mert ma már ez az általános". Pontosabban lehetett így is érteni benbe mondandóját. Biztos én is túlzásba estem, de, ha benbe eleve arra gondolt, amit idéztem tőle, akkor megkövetem, és bocsánatot kérek mindenkitől, hogy elindítottam, ezt a lavinát! Mentségemre legyen mondva, hogy szívügyemnek tekintem a kezdő/újra kezdő modellezők ügyét. Igen, azért is, mert, ha egy kezdő örömét leli a vasútmodellezésben, és megmarad nála ez a hobbi, az bővíti a piacot. Nem csak az enyémet, hanem az egészet.

 

Na béke van, zárjuk le ezt a témát!

Térjünk vissza Typa kolléga pályaterveihez például!

ON

Előzmény: Törölt nick (24585)