robertó69 Creative Commons License 2023.01.09 0 0 97346

"...A versenyzőnek kötelessége ismernie az adott verseny szabályait, és ami rá vonatkozik, azt szó szerint!..."

Ezt írtam, és így is gondolom! Nem mindet, mert az tényleg egy agyrém! Amikor készültem az MSSZ bíróira, és kinyomtattattam egy irodista ismerőssel a teljes anyagot, majdnem lehidaltam a mennyiségtől!  Kell tudnia a versenyzőnek, milyen méretű a Trap korong? Mondjuk, illik, de az le van gyártva, beleszólása semmi.

Kell tudnia, hogy nem kenhet magára minden sz.r gyógykrémet, mert megmogyorózza érte a WADA? Igen, kell! Ha nem tudja az adott gyógyszerről, szedhető e, megkérdezi a sportorvost. Én se fogom tudni, nem végeztem orvosi egyetemet.

Kell tudnia, hogy 50 m kispuska 30 lövésben mennyi a sütéserő minimuma? Sütés méréssel kezdődik a verseny, így illik! Nem megszerelni, vagy beállítani - arra ott a fegyvermester, az a dolga!

A kabát keménység meg egy speciális kategória: ha téged elővesznek ruhadressz vizsgára, akkor már azon a szinten versenyzel, hogy igen is tudnod kell azt!

Sőt: elérhető számodra az a keménység vizsgáló súly, felszerelés, amivel le is ellenőrizheted magadnak! Nálunk nincs ilyen nem járunk Olimpiára.

Nem tudom elfogadni azt, hogy "joga van hülyének lenni" egy versenyzőnek! Nincs joga! Zömében tűzfegyverrel lőnek, ha nincs benne minimális felelősségérzet sem, adja le a fegyvereit a rendőrségen! 

A példáid: 10 j-al állok oda versenyezni? Ha nem tudom előtte megmérni semmilyen módom, megkérem verseny előtt a bírót erre. Nálunk ugye jó dolgod van, gazdagok vagyunk, van szinte minden kütyünk méregetni.:-))))))

Lelóg a szíjad a földre? Nagy kaland: előfordulhat bárkivel! Ezért egy bíró nem büntet, csak szól érte.

Nekem 60 lövéses LPI-ban csúszott vissza a csuklómra a szöszmösz mackóm ujja. Szóltak érte, én meg levettem a p..ba, mert ki volt nyúlva, mindig lecsúszott.

Inkább fáztam a hideg sportcsarnokban.

A Sidi esete meg külön kategória: próbálta a kiskapukat keresni a technikai útvesztőben. A döntnökök rájöttek, hogy kijátszható a rendszer, ezért módosítottak.

Ez viszont vastagon a versenyzőt minősíti! Tudod, nem minden szabályzat működik úgy, hogy van benne tiltott/engedett kitétel, és ami nincs tiltva, azt szabad!

Van, hogy hivatkozik az előírás szellemiségére is. Ha pl tiltott a kéz él támasz, te meg pillanatragasztóval gyógyítod fel a markodat a tusára, az szembe megy az elvekkel.

És igen: én sem ismerek mindent naprakészen, és főleg nem jegyzek meg 18 szabályt! (Hirtelen ennyit számoltam össze, amit már biztosan lőttem és/vagy bíróztam)

Ezért írtam, hogy előtte átolvasom azt, ami aktuálisan kell. Versenyzőként neked is ez a kötelességed! 

Bukott már nálunk Nemzeti Csúcsot azért versenyző, mert elhúzott az eredményhirdetés előtt, és nem volt tisztában azzal, mi a dolga ilyen esetben.

Utólag, jegyzőkönyvet hamisítani senki nem fog miatta.

Egy Kiemelt, vagy más, rangos versenyen olyan bírók vannak ott specifikusan, akik azt a pár számot nyomják évtizedek óta. Standard puska versenyre biztosan nem korong bírót fognak oda delegálni. Ott jó eséllyel mindent is fognak tudni, és szólnak figyelmeztetnek, segítenek, éppen mire van szükség.

Előzmény: Fricu1 (97344)