de! Creative Commons License 2023.01.08 0 0 46328

A görbém meg az eltolásom megvolna, csak az előző kazánnál nem voltak jó tapasztalataim a külső érzékelővel. Most sem számítanék jobbra. Leírom, hogy mi a bajom.

 

A kézi állítgatás alapján azt látom, hogy 0 °C-on elég 42 °C előremenő, és a meredekségem kábé 0,7. Ezek alapján két dolog nem tetszik.

 

(1) Néha elég nagy a napon belüli hőingás. Derült ég esetén ez lehet akár 10 °C. Ez azt jelenti, hogy egy napon belül akár 7 °C-ot  is szánkázik fel-le az előremenő. Ami nyilván nem optimális, mert a ház hőtehetetlensége ezt a 10 °C-ot javarészt kivasalja. Tehát vagy minimum lesz túl kevés, vagy a maximum lesz fölöslegesen sok.

 

(2) Amikor még épp csak fűteni kell, akkor este gyakran van még egészen meleg, legyen ez 15 °C. Ekkor lecsavarná a 0,7-es meredekségem az előremenőt 31,5 °C-ra, ami mellett garantáltan kapcsolgatna a kazán. Persze ezt lehet, hogy meg lehet menteni az automatikus hőfokemeléssel, ha sikerül működésre bírni, vagy azzal, hogy az előremenőt alulról korlátozom 35 °C-ban.

 

Az (1)-es pontra nem tudok gyógyírt. Hacsak azt nem, hogy a külső érzékelőmet befalazom egy jó vastag beton kerítésoszlopba. :-)

Előzmény: Törölt nick (46327)