Tűztaláló Creative Commons License 2023.01.04 0 2 7328

Nem hülyeség, mert részben valóban megsemmisültek már ezek a kultúrák. De a franciák még leírták a nacsézek szigorúan osztályokra tagozott társadalmát, akiknek uralkodóit az egyiptomi fáraókhoz hasonló tisztelet övezte. Szóval azért még léteztek ott magas kultúrájú népek, akik ha nem jelennek meg az európaiak, akár idővel komolyabb államalakulatot is létrehozhattak volna.

De ugye a spanyolok már az angolok és franciák előtt végigvonultak ezen a térségen és harcoltak az itt élő népekkel. De mint tudjuk, az általuk behurcolt járványok jóval több őslakót öltek meg, mint a fegyverek. És a betegségek az európaiak általi kereskedésből beszerzett javakhoz hasonlóan gyakran jóval a fehér emberek megjelenése előtt már eljutottak a különböző népcsoportokhoz. 

Egyébként a "Mi lett volna ha?" típusú kérdéseket fel lehet tenni, és tippeket adhatnak fantasztikus történetekhez, de a tényeken nem változtatnak. Azt viszont tudjuk, hogy középamerikában például az aztékok előtt már voltak hasonló birodalmak és valószínűleg a spanyolok nélkül is előbb-utóbb összeomlott volna az ő birodalmuk is, de helyébe másik lépett volna, ahogyan ez meg is történt, csak ez épp a spanyolok birodalma lett.  

Előzmény: Bela_Vak (7327)