dollerakos Creative Commons License 2023.01.02 0 0 164

Járt nálam a lépcsős cég. Megmutattam a rajzot, amit kitaláltam. Illetve most már két verzió is van. Megállapítottuk, hogy ide kényelmes lépcsőt nem lehet csinálni, ennek több oka is van: a födémáttörés bővíthetetlensége, a lépcső alatti WC ablakba való bele nem lógás kritériuma (a rajzokon bejelölve fent, jobbra) és maga a WC használat is ellehetetlenülne fej-beverés okán, ha ide másmilyen, kényelmesebb, azaz kevésbé meredek lépcső lenne a cél. Így is csak úgy lehet a viszonylag kényelmessé tenni a lépcsőt, egész pontosan a belépést növelni, hogy kicsit megtekergetem az utat és ehhez a szélességet kevesebbre választom: a rajzon 750 mm, ami elég, ha valaki nem iszonyat túlsúlyos.

 

A program szerint erre a helyre kétféle megoldás lenne; a Blondel-szabálynak mindkettő megfelel (a rajzon be van írva), csak a 16 fok számosnál a fellépési magasság sok:

 

197 mm, a belépés 245,

 

de ha megváltoztatom a fokszámot 17-re, úgy a fellépés kényelmesebbé válik:

 

185 mm, csak a belépés lesz kevés: 230.

 

- Ez a melyik ujjamat harapjam meg kérdése... Igazából még az alámetszést nem is hozom ide, mert mint kiderült, a gipszbeton lépcsőnél nem lehet megvalósítani, illetve csak fa burkolattal láttam megoldásokat. Azzal ugye, felfelé menet kvázi nagyobb belépést lehet elérni, de lefele nem sokat számít. 

 

Ti melyiket választanátok az alábbiak közül?