HK SFP9SK Creative Commons License 2022.12.27 0 3 4199

Szeretem az olyanokat akik jósolgatnak. "Nem fogod megúszni", "hiába bizonygatod", stb. Megmosolyogtató. :-) Kicsit olvasgassál utána, mielőtt hozzászólsz valamihez, amihez nem értesz.

 

Két különböző dologról beszélünk. Ugye arról volt szó, hogy egyesek szerint tilos viselni gumira töltve egy gázriasztóra vizsgáztatott revolvert, amire viselési engedélye van a tulajdonosának. Erre írtam én azt, hogy nem, nem tilos. Egyrészt mert nincs olyan jogszabály ami ezt tiltja, másrészt meg azért, mert a rendőrök véglegesen bukták a Kúria előtt azt, hogy szerintük ha valaki gumit tölt egy gázriasztó fegyverbe, azzal megváltoztatja a fegyver jellegét. És ha hiszed, ha nem, egy büntető ügyben a Kúria mondja ki a végső szót és nem a rendőrség. Erre pedig hivatkozni is lehet, ha ismered az ítélet számát. Ha meg nem, akkor ezért van a BH., ahol utána lehet nézni. A BH.-ban szereplő jogi esetekre szoktak hivatkozni az ügyészek, ügyvédek és a bírák is.

 

Hogy mi történik akkor, ha önvédekezel, ki mit lát vagy mit nem, hogy elmenekülsz vagy sem, hogy felvette-e kamera vagy sem, hogy a támadód mit állít vagy mit nem, hogy a rendőr, az ügyész, a bíró ezt elhiszi vagy sem, az egy teljesen más dolog.

Mindazonáltal sts esetében letöltendő első bűncselekményesnél rendszerint csak akkor szokott előfordulni, ha a vádlott valóban maradandó fogyatékosságot okoz, vagy bizonyíthatóan ismerte az illetőt akinek súlyos sérülést okozott és bizonyítható, hogy aljas indokból, előre eltervezetten hajtotta végre szándékosan, vagy emberölés szándékával.

Arra, hogy kilődd egy gumira töltött revolverrel valakinek a szemét jogos védelem közben, hát nem mondom, hogy ez lehetetlen, mert nem az, de mondjuk úgy, minimálisak az esélyek, ha nem fejre célzol. (És ugye egy gumira töltött fegyverrel nyilvánvalóan nem fejre kell célozni. Már annál is inkább, mert a fej jóval kisebb célpont a felsőtesttől, vagyis sokkal nagyobb az esély arra, hogy nem találod el, főleg stressz helyzetben és főleg, ha azt vesszük alapul, hogy a gumira töltött gázfegyverek rendszerint nem a rettentő pontosságukról a híresek.) Arról már nem is beszélve, hogy gázra töltött gázfegyverrel való védekezésért is sts. kísérlettel próbálnak majd megvádolni első körben, ebben szinte biztos lehetsz.

 

Adok egy ingyen tanácsot: Ha valaki megtámad, ne azon agyalj, hogy ez majd a rendőr előtt vagy a bíróságon hogyan fog kinézni, mert akkor rajtavesztesz. Védekezz ahogy tudsz, azután majd a bíróságon mindenki előadhatja a saját verzióját, azokat majd alaposan kielemzik olyanok akik esélyesen még sosem önvédekeztek és kiderül mi lesz. De ha ennyire félsz a következményektől, akkor szerintem ne hordjál magadnál semmit, mert nem neked való.

Előzmény: fater69 (4191)