Homo mirabundus Creative Commons License 2022.12.15 0 0 85675

  Én ugye azt írtam a szórt fényről, hogy "...a teljes belátható égbolton hasonló intenzitású, még ha jóval kisebb is az energiasűrűsége". Egy egész napos "derűsebb ború" bőven termelhet többet, mint egy viszonylag rövid, pár órában hasznosuló napsütés, amit sötét  hófelhők követnek:(... Ezt coffein tudhatja, hogyan  is volt - nincs okunk rá, hogy kétségbe vonhassuk az adatait.

  Itt 15 fokos dőlésű panelekről van szó, azok elég jól látják szinte az egész égboltot (az árnyékolások szerepe szinte elhanyagolható), tehát számottevő lehet az ebből származó termelésük is. Ugyanakkor a direkt napsütés szempontjából -főleg ezekben a hónapokban és éppen a teljes visszaverődés miatt- jóval kritikusabb kérdés ez a fekvő pozíció, és az is könnyen előfordulhat, hogy szemmel látható "benapozottság" mellett is az idő jelentős részében az energia többsége a szórt fényből ered. Ami persze verőfény esetén így is valóban intenzívebb, mint borult időben:-)

  Nem figyeltem ezt a részt, így nem tudom, van-e valamiféle antireflexiós réteg a külső felületen, de nem érzem túl valószínűnek.

  Egy szónak is száz a vége: a 15 fok és a gödör alján ülés nem tűnik optimálisnak, azt lehetett, ennyike:-(. Még az is elképzelhető, hogy a korrekciót végző eszközök nem egészen úgy működnek, ahogy az "optimális" lenne, főleg a részleges árnyékoltság időszakában. 

Előzmény: Törölt nick (85668)