ribizli Creative Commons License 2000.03.16 0 0 32
Lányok, asszonyok, ki találta ki vajon azt a mérhetetlen marhaságot, hogy a fogamzásgátló tabletta elmulasztja a menstruációs görcsöket??? Hiszen ha fogamzásgátlót szed valaki, _nincs_normális_menstruáció!! Ha leállítjuk a testünk normális hormonháztartását, persze, hogy nem működnek a "hagyományos" menstruációs panaszok sem. Én mindezzel együtt erősen megdorgálnám azokat az orvosokat, akik lelketlenül minden nőgyógyászati problémára fogamzásgátlót ajánlanak és írnak. Még mindig nem lehet tudni, hosszú távon (utódoknál) mit okozhat. És beavatkozni a szervezet hormonális működésébe imho piszok nagy merészség!
A menstruációs fájdalmak legjobb ellenszere az önszuggesztió szerintem, egyszerűen szembe kell nézni a gonddal és nem félni a fájdalomtól, görcsöktől. Én tizenéves koromban hisztis voltam, és sokkal rosszabb volt minden menstruációs ciklusom, később - néha fájdalomcsillapító segítségével - le tudtam küzdeni a félelmemet, és ma már egészen jól viselem. Az alhas melegen tartása bevált, éjjelente párnával a hasamon alszom, és nagyon jólesik úgy üldögélni a kényelmes fotelben, hogy egy pulóvert tekerek a derekam köré. (Azért néha lecsatolnám derékban a testem alsó részét, mert a derekam is tud fájni. :-) )
Az értágítás is segít, akár alkohollal, akár erős teával, kávéval.
A szülés sem mindig jótékonyan változtat a dolgon: egy ismerősöm sokkal hisztisebb lett a második szülés után, mint előtte menstruáció előtt.
Tudomásul kell vennünk, hogy szórakoznak a hormonjaink, de mennyivel jobb ez, mintha nem működnének rendesen! (A hátrahajló méhről szóló dumát minden nőgyógyász elsüti, szerintem így ez marhaság lehet...)
ribizli