Aerodragon Creative Commons License 2022.12.13 0 1 31477

Amennyiben segítség, én leírom a "kálváriámat" és a probléma megoldását is szívesen:

 

11 éve fúrattam egy kutat a Sokoró-dombság oldalában.

Tájra jellemző homokos-löszös terület, de alattomos homokkő és agyagrétegekkel szabdalva.

Tizenöt méter körül barlangszerű üreggel, katasztofális víznyelő képessége van a rétegeknek, bentonit, gipsz nélkül itt nem nagyon van eredmény, illetve a 80 m-es kút fúrásához 70-80 ezer liter víz kell. Igen, annyi.

Elkészült a kút anno, nem voltam ott a helyszínen, mikor fúrták, tehát elmondás és jóhiszeműségre támaszkodva voltak adataim a kútról. Akkor még teljesen laikusként azt gondoltam, hosszú évekre, akár egy életre megoldott lesz a ház és a terület vízellátása.

A kút egy nagyon komoly vízadó képességű réteget talált el, a vízmennyiséggel nem volt bajom, ellenben komoly mennyiségű, sárga, nagyszemű homok hordalék jött fel a vízzel. Vettem saválló hidrocyklon homokleválasztót, 80 és 5 mikronos szűrőket, hogy a vízminőség a lebegő szemcsék tekintetében fogyasztható legyen.

Még ekkor sem oldódott meg a probléma, mert a szűretlen ágban természetesen ugyanúgy ott volt a homok, a lábszelepet a szivattyú tetején 3 havonta cserélnem kellett, elkoptatta a homok. Kicseréltem szétszedhető, kúpra záródó O-gyűrűs tömítettségű lábszelepre, ezzel majdnem egy évet működött az O-gyűrű cseréje nélkül, közben vettem egy inverteres szivattyúvezérlő elektronikát, hogy a nyomáskapcsolós ki-be kapcsolgatás miatt ne rángassa a kutat a szivattyú.

Így eléggé le reduklálódott a homokmennyiség, de a probléma folyamatosan fenn állt.

Jeleztem az elejétől fogva a kútfúrónak, aki nem igazán tudott (vagy nem akart) mit kezdeni a problémámmal.

Múlt év nyarán a 80 méteres, dn 125-ös átmérőjű kútban elfogyott a víz 50 méteren, hibával kiállt a szivattyúelektronika.

Gyakorlatilag a homok felért a szivattyú aljáig.

Innentől kezdődött a kálvária, mert nincs alternatíva, víz csak kútból van, nincs ivóvíz hálózat a környéken.

Három kútfúró csapat is próbálkozott a homokpad kompresszorozásával, sikertelenül. Bármennyi vizet is töltöttek bele a kútba, szinte azonnal elfolyt. 8 ezer liter fél óra alatt...

Meguntam a sok sikertelen kísérletet, és persze a tetemes pénz kifizetését a sikertelenség ellenére, olvastam, kérdeztem, után a jártam a témának.

Megkameráztattam a kutat, kiderült hogy 42 méteren elfolyik a víz, mert anno kisflex-el meg lett réselve a cső oldalt 1 mm-es koronggal, így hiába öntöm a vizet a kútba, ha odáig felér, eltűnik a cső és a furat között.

Ez már egy konkrét támpont volt a probléma reális állapotát illetően.

Vettem dn 90-es kék kútcsövet, beépítettem 42 méterig, a homokpad tetejéig. Béreltem egy Atlas Copco csavarkompresszort, 2 500 liter/perc légszállítással, és egy nyolcezer literes tartálykocsit vízzel. Összeépítettem egy colos és fél colos szereléket a kompresszorozáshoz, elkezdtem lassan kitermelni a homokot. Ahogyan fogyott a homok, úgy raktam össze a 3 méteres kút csöveket, lassan süllyesztve azokat is a homok kitermelésével arányosan.

Három nap alatt összesen huszonöt méternyi homok, szürke iszap és szűrőkavics jött ki a kútból, aztán elértem a végét, ott már egy tömör, üledéket nem, csak tiszta vizet adó talphoz értem.

Valószínűleg ez a tényleges kút alja, 66 méteren megállt a cső. Elképzelhető, hogy eredetleg 70 méteres volt a kút, 4 méternyi össze tömörödött homokréteg reálisnak tűnik nekem. Az mondjuk tény, hogy 80 méterről szóltak a népi mondák, illetve elbeszélések a kezdetek óta, de az eredmény erre finoman szólva is rácáfolt.

Konklúzió:

  • Lógatott kút, végig becsövezve ugyan, de két helyen is, 42 és 55 méteren bevagdosva, oldal réseléssel "szűrőzve", talp nélkül.
  • A beöntött szűrőkavics (mennyisége csekély, és ismeretlen) lecsúszott a cső és a furat között a furat aljára, amit a szivattyú a vízmozgással fel is húzott a csőbe a rengeteg homokkal együtt.

Nos, úgy néz ki, hogy a komoly hibák ellenére is sikerült életre kelteni a kutat, nem volt B verzió, ezt a szükség szülte. Innentől figyelni fogom a nyugvó szintet, a talpmélységet évente, ha változik, beavatkozok, nem várom meg az újabb "armageddont".

Remélem egy kisebb teljesítményű szivattyúval, a kíméletesebb vízelvétellel, valamint abban bízva, hogy a homok "elfogyott" a cső körül pár évig nyugtom lesz. 

Minden tiszteletem a SZAKEMBEREKÉ, akik lelkiismeretesen, precízen, szakszerűen végeznek kivitelezéseket! Ez egy nagyon összetett és nehéz szakma, a vele járó komoly fizikai munkáról ne is beszéljünk. Mindkét térdem műtve kibelezve, a bal vállamban múlt év októbere óta izom és ínszalag szakadással végig szenvedtem a munkákat, nem kívánom senkinek, de a család a legfontosabb, az életminőséghez elengedhetetlen a víz.

Ez a kút anno sem volt olcsó, de csak jó tanácsként mondom, inkább fizessen mindenki többet egy tapasztalt, referenciákkal, sok év tapasztalattal rendelkező kútfúrónak, mert később megtérül a befektetett összeg, ha az a kút valóban mindenki megelégedésére működik!

 

A kút most hibátlanul működik, egy kisebb teljesítményű, 2,5" átmérőjű IBO szivattyú van lent 52 m-en.

Óránként 3 000 litert tudott, lemértem.

Szóval sikerült.

Előzmény: hjano1 (31471)