képfaragó Creative Commons License 2022.12.10 0 1 7150

Az akkuk amperóra kapacitása az élettartam során folyamatosan csökken. Nem is kismértékben, hanem nagyon durván. Régen foglalkoztam ezzel, most inkább csak azt saccolnám, hogy az akku az élettartama szerint megadott ciklus fele után komoly célra nem használható.

Amit Te mondasz, hogy ,,reakcióképesség" olyen fogalom nincsen, a hasonló jellemzőt amperóra kapacitásnak nevezik. Ez természetesen az élettartam folyamán folyamatosan csökken.

A másik jellemző a belső ellenállás, ez megmutatja, hogy mennyi lehet a maximális leadható áram. Ez viszonylag könnyen mérhető egy feltöltött cellára (egy cellára!) és ceruza akkuról van szó rá kell kötni egy ampermérőt (20A) 1-3 másodpercre és ha a cella 3-6 ampert le tud adni, akkor jónak mondható. Ez a zárlati áram mérés a akku belső ellenállását is jellemzi. Amikor én dicsérem az Eneloopot, az azt jelenti hogy vakukban használom, ahol a töltési idő 2-3 másodperc, és ennek meghosszabbodása hamar feltűnik, a négy másodperc már kritikus.

 

Az akkukról még: A cella ne legyen nagy, 2500mAh feletti kapacitású, mert az valószínűleg csökkent élettartamot takar. Még az Eneloop 2500mAh-as akkuja is gyengébb élettartamú. A nagyobb kapacitások ,,veszélyesebbek" ugyanis a cellákban kell hagyni némi szabad teret az esetleges gázképződéshez. Ha a rendelkezésre álló teret a nagyobb kapacitás érdekében teljesen kitöltik, az problematikus lehet. A különösen nagy kapacitások 3000mAh felett könnyen csak a ,,címke tuningot" jelentik. Persze ezek az információim az akku gyártásról meglehetősen régiek. De egy komoly gyártó az elmúlt tíz évben sem változtatta meg a gyártó nevét, a forgalmazott tipus nevét, az akku kapacitását (2000mAh). És ma is made in Japan. Ez az Eneloop.

 

Előzmény: XNC (7147)