Sony Black Creative Commons License 2022.12.08 0 0 45943

"Ezt még régebben én írtam Sonynak aki teljesen elképedt,hogy az Unical milyen leleményes egy társaság:-)

Az Unical K+A kazánja (20/33kw) pont emiatt a jogszabály "értelmezés miatt" átmegy a rostán,az egyszerűsített kazáncsere tekintetében."

 

Igen, azóta is egy heves vitát vált ki a kollégák között. Én is ezt így értelmezem, és ezt alkalmazom a Bosch esetében is 24/28kW; 24/30kW egyszerűsített készülékcserénél. Mivel 95%-ban a cserélendő kazánok névleges teljesítménye 24kW, így a rossz hatásfok miatt a hőterhelésük ezeknek 26-28kW. Majd ha szólnak, hogy ezt így nem lehet akkor annyi. Addig meg jónapot. De egyébként meg van aki azt csinálja, hogy ráírja a papírra hogy 24kW-ra vissza szabályozva. :)

 

"Tehát összességében azt mondanám,hogy nem feltétlen kell az a gázterv,de mint mindenben ebben az országban a különböző tájegységekben is teljes a káosz a jogszabályok értelmezésében."

 

Igen sajnos ez borzalmas.

 

"Nyáron raktam is fel fotót pl Egerben teljesen máshogy értelmezik a kondenzációs kazánok oldalfali kivezetését a panelok oldalfalán.Amit ott látsz az Bp-en elképzelhetetlen.(tudom ennek semmi köze a hőterheléshez,de egy jogszabály ami 130 km távlatában teljesen máshogy értelmezendő)"

 

Ne aggódjál én láttam már pl a 16.ker ben 4 emeletes lakótelepen úgy rakva homlokzati kivezetéseket tízesével, mint amit te láttál Fehérváron! :)

Ezzel kapcsolatban az Emil már írt egy állásfoglalást, kormányhivatali szinten mint első fokú hatóság. A 300-300-600mm, lehet alkalmazni elvileg. OTÉK-ot meg figyelmen kívül lehet hagyni. DE ebben az országban nincs olyan tervező, aki az OTÉK-ot figyelmen kívül hagyná! :)

Tehát ez is csak a bevállalós gázszerelőn múlik, aki EKCS-be cserél :)

Előzmény: Unicalfan (45935)