Törölt nick Creative Commons License 2022.12.06 0 0 307

Na jó, kedves Rudolf. Öntsünk tiszta páleszt a pohárba. Meg tudlak érteni. Nekem 250+ alkalmazottam van.

Mondom, semmi közöm a fizikához.

Nekem se. Nekik meg pláne nem. Hajjaj...

Fizetést kell adjak nekik.

Az hagyján, de még munkát is.

A saját inerciarendszerben sebesség négyesvektor mindig az idő irányában mutat.

Ott merőleges a térre.  A hossza invariáns.

Ez teljesen korrekt. Hossza c.

Ha elfordítom a téridőt a Lorentz trafóval, akkor persze hogy nem merőleges. De mozgó rendszerből nézve, a négyessebesség vetületeit látom. Kiszámítom a hosszát, ami pont 1, hiszen invariáns.

Szerintem ezt skippeljük.

Ha van egy girbe-görbe világvonalam, ha valamit akarok kezdeni ezzel, minden eseményben kell készítsek egy új inerciarendszert, de olyat, amire a négyesvektor merőleges a térre.:)

Na, ez így teljesen korrekt. Természetesen, a négyessebesség mindig a mozgó objektum időtengelyének irányába mutat, a rá merőleges altér az ő tere. Már a standard szinkronizáció szerint, de minden más csak teológiai bölcselkedés. Az óra és a mérőszalag az egzakt, ezek meg a standard szinkronizáció szerint működnek, oszt kész.

Nade, csak egy speciális esetben, merőleges a helyvektor a sebességvektorra: az állandó gyorsulású mozgásnál.

De te még erre is teljesen jól emlékszel! Gratula. Amikor az űrhajó világvonala az indikátrix-hiperbolát, vagy annak valamelyik konstansszorosát futja be. Teljesen jól emlékszel. Ennek a mozgásnak a kezdeti feltétele azért ott van: konkrét helyről és időből kell induljon a teljesen önkényesen felvett koordinátarendszerben.

 

Na tehát.

Nyelvi nehézségeid vannak, mert románul tanultad a matekot és a fizikát. Semmi gond, én románul azt sem tudom, hogy mondják a 2x2-t, nem is érdekel.

Nem a helyvektor merőleges a négyessebességre, hanem az űrhajó pillanatnyi TERE. Úgy zusammen az egész 3D altér. Benne a teret kifeszítő tér-tengelyekkel. Ezek merőlegesek a négyessebességre. Ezzel keverted, ezeket hívtad nyelvi asszociáció miatt "helyvektornak". Merthogy teret (tehát "helyet") feszítenek ki, és nyilacska van a végükön. De hát ettől ezek még nem helyvektorok. Mert a helyvektor az, ami a teljesen önkényesen kiválasztott koordinátarendszer teljesen önkényesen kijelölt origójából az űrhajó pillanatnyi pillanatába mutat. Ugyebár, ez nem azonos az űrhajó terét kifeszítő 3 koordinátatengellyel.

 

A Minkowski geometria homogén és izotróp, és teljesíti a relativitás elvét, tehát a 4 dimenziós forgatás szimmetriáját. Ennyi a definíciója. Ebből következően oda teszem az origót, ahová akarom (térbeli és időbeli homogenitás), arra mutatnak a tengelyek amerre akarom (térbeli izotrópia), sőt még az időtengely is arra mutat amerre akarom (ez meg a relativitás elve). Tehát a koordinátarendszert akárhogy és akárhol felvehetem. Az űrhajó meg ennek megfelelően ott van ahol akarom, és úgy mozog, ahogy ő akarja. Ennek a kettőnek semmi köze egymáshoz. Tehát xk és uk között nem áll fent összefüggés. Csak te keverted az űrhajó pillanatnyi terét kifeszítő x,y,z tengelyekkel. Ezek tényleg merőlegesek uk-ra, csak ezek nem azonosak az űrhajó helyvektorával. Sőt, ezek nem is vektorok. Ezek tértengelyek. Egy konkrét megfigyelő tértengelyei. Az űrhajóéi.

 

Ha már mindenképpen valami biztosan merőleges vektort akarunk találni az uk vektorra, akkor van olyan. Az ak vektor. Na, az tutira merőleges lesz mindig, ráadásul vektor is. A négyesgyorsulás. Ami meg a négyessebesség tau szerinti deriváltja. Az tutira merőleges mindig a négyessebességre, merthogy a négyessebesség hossza állandóan c. Egy állandó hosszú vektor pedig csak úgy tud változni, hogy a deriváltja merőleges rá, mint pl. a körpályán mozgó test esetén a centripetális gyorsulás.

 

Beszappanoztál még egy fogalmat időközben, a sajátgyorsulást, na az meg nem is vektor, ígyhát hagyjuk is mára.

Jó éjt!

Előzmény: sr1 (303)