_Berci Creative Commons License 2022.11.30 0 0 430300

 

A nyugati blokk is azért teljesített jobban abban a bizony negyvenévben a keletinél, mert akkor ott ez nem volt. Akkor hagyták őket fejlődni, mert mutatni kellett a népnek, h na látod, a szocialista blokk milyen. Mára meg ők lettek olyanok.

 

Inkabb "mara mar ök tettek döntö elönyre szert" (es mindezt az "elsö" ~40 evben) ... a rakövetkezö ~30 ev pedig ezt a "helyzeti elönyt meg el is melyitette. Pl. az autogyarak nem adtak at a "kulcskomponenseket", mert ezt meg ohajtottak tartani maguknak ... es igy az autogyartasban az orszag nem tud kulcsszerephez jutni.

 

De ez a helyzet az altalanos fejlödessel is. Azt csak be kellene latni, hogy "veges Földön nincs/nem_lehet vegtelen növekedes" (eddig kb. 2 milliard embert tudunk kielegirö szinten ellatnai, ... 6 milliardot pedig nem). Ha ez sikerült, akkor az van, hogy bizonyaos "szerepkörökben  mar telitesbe ment a mutatvany" (tultoltuk) ... es a Föld nem kepes több "molesztalast" elviselni.

 

Ha ezt IS belattuk, akkor az van, hogy több területen erösen vissza krll fognunk magunkat, sporolnunk kell (pl. a höfejlesztes területen) es akkor meg fogjuk latni, hogy sporolas nelkül is sokkal többre jutunk.

 

Ha ez nem lesz "normalis" (az szinte makdnem mindegy, hogy miert nem), akkor tovabbra is a "höfejlesztes lesz a slager" (erre megy el a primerenergia kb. fele), nem pedig az epületszigetelesre, höpumpakra, keves anyagfelhasznalasra ... kevesebb primeranargia-igenyre.

 

Vagyis egy "merföldköröl" van szo, amit egyesek vagy tudnak (teljesiteni), vagy nem (pl. Magyarorszag kilatasai ezert nem tul rozyasak, mert az emlitett okok miatt elegge kimaradt a "penzgyüjtögetesi fazis" ... pedig ez kell ahhoz, hogy az eneriarendszert, IT-t, transportot (szemely + teher), anyagtechnologiat ... döntöen (es az emlitett ~10-15 ev alatt) atalakitsuk.

 

Ez a kedvezötlen fplyamat mar latszik is. Pl. az energiarendszer miatti vonakodas miatt, vagy a teherutok, gazfelhszbalas, fütes keslekedese miatt. A "fejlesztesekröl" az anyagtechnologia területen (graphene, borophene, akkuk, sziladtest-akkuk, szilard anyagok, repülögepipar ...) mar ne is beszeljünk. Ezeken a területeken a neves cegek ismet döntö elönnyel rendelkeznek (pl. at tudjak finanszirozni a fejleszteseket ... akkor is, ha azok vagy ~10 evet igenybe vesznek)).

 

Előzmény: robopassmeet (430298)