Dancsecs Creative Commons License 2022.11.27 0 0 2844

“Mit rejtegetnek?": Egy csoport beperli Bident és a Nemzeti Levéltárat a JFK-gyilkossági feljegyzések miatt
Joe Biden elnök tavaly december 15-ig elhalasztotta 16 ezer irat kiadását, de a Mary Ferrell Alapítvány szerint a késedelem törvénytelen volt.
Az ország legnagyobb online forrása a JFK-merényletről szóló feljegyzéseknek beperli Joe Biden elnököt és a Nemzeti Levéltárat, hogy kényszerítse a szövetségi kormányt a közel 60 évvel ezelőtti legrejtélyesebb amerikai elnökgyilkossággal kapcsolatos összes fennmaradt dokumentum kiadására.
A Mary Ferrell Alapítvány szerdán nyújtotta be a szövetségi pert, egy évvel azután, hogy Biden kiadott egy emlékeztetőt, amelyben elhalasztotta a John F. Kennedy elnök meggyilkolásáról szóló 1992. évi törvény alapján összegyűjtött 16 000 iratanyag utolsó részének kiadását, amelyet a Kongresszus ellenállás nélkül fogadott el Oliver Stone "JFK" című, Oscar-díjra jelölt filmjére válaszul.
A Bill Clinton elnök által aláírt JFK-aktákról szóló törvény előírta, hogy a dokumentumokat 2017. október 26-ig nyilvánosságra kell hozni, de Donald Trump elnök késleltette a kiadást, és Bidenre rúgta a bilit, aki a kritikusok szerint folytatta a szövetségi ködösítés politikáját, amely Kennedy 1963. november 22-én, a dallasi Dealey Plazán nyílt autókonvojban elkövetett merénylete óta létezik.
“Legfőbb ideje, hogy a kormány összeszedje magát, és a törvény szellemének és betűjének engedelmeskedjen" - mondta a pártatlan Mary Ferrell Alapítvány alelnöke, Jefferson Morley, a merénylet és a CIA szakértője.
"Ez a történelmünkről szól, és arról, hogy jogunk van megismerni azt" - mondta Morley, a JFK Facts blog szerzője.
Morley véleményét osztják történész kollégái, a nyílt kormányzás hívei és még a Kennedy család néhány tagja is, akik általában nem nyilatkoznak a merényletről.
"Ez egy jelentős bűncselekmény volt, egy bűncselekmény az amerikai demokrácia ellen. És az amerikai népnek joga van tudni" - mondta ifjabb Robert Kennedy, JFK bátyjának fia és névadója. "A törvény megköveteli, hogy a feljegyzéseket kiadják. Ez bizarr. Majdnem 60 év telt el nagybátyám halála óta. Mit titkolnak?"
A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a kiadatlan vagy erősen szerkesztett iratok szinte biztosan nem tartalmaznak megdönthetetlen bizonyítékot, amely azt mutatja, hogy a vádlott Lee Harvey Oswalddal együtt mások is bűnrészesek voltak Kennedy meggyilkolásában.
Azt mondják, hogy a feljegyzések inkább az amerikai történelem egy olyan korszakára világítanának rá, amely JFK elnökségéhez és meggyilkolásához kapcsolódik: Az amerikai hírszerzők hidegháborús műveletei, az Egyesült Államok és Kuba közötti kapcsolatok és a Fidel Castro diktátor meggyilkolására irányuló összeesküvés, valamint a maffia elleni háború, amelyet az akkori főügyész, Robert F. Kennedy folytatott, akit öt évvel a bátyja után gyilkoltak meg.
Az elrejtett dokumentumok azonban valami potenciálisan baljósabbat is mutathatnak: Rolf Mowatt-Larssen, egy volt CIA-ügynök, aki kritikusan viszonyul az ügynökséghez, és a Harvard Egyetemen előadásokat tartott a JFK meggyilkolásáról.“Szerintem röviden az történt, hogy Oswaldot beszervezték egy CIA-összeesküvésbe" - mondta Mowatt-Larssen. "Ez a három, négy vagy öt gazemberből álló csoport úgy döntött, hogy az indítékuk [az volt], hogy a Disznó-öböl és a kubai rakétaválság után megszabaduljanak Kennedytől, mert úgy gondolták, hogy ez a hazafias kötelességük, tekintettel az országot akkoriban fenyegető veszélyre és az ő nézeteikre, amelyek keményebb vagy radikálisabb antikommunista és politikailag nagyon szélsőségesek lettek volna"."
Az NBC Newsnak adott nyilatkozatában a CIA azt mondta, hogy betartja a JFK Records Act és Biden feljegyzését, amely a dokumentumok december 15-ig történő kiadását kérte. A JFK-dokumentumokért felelős Nemzeti Levéltár és Iratkezelési Hivatal szintén azt mondta, hogy betartja a törvényt és a Biden által felvázolt eljárásokat.
A San Franciscó-i szövetségi bíróságon szerdán benyújtott per azonban azzal érvel, hogy a szövetségi ügynökségek nem tartották be a törvényt, és hogy mind Biden rendelete, mind Trump korábbi késleltetése sérti az 1992-es jogszabályt, új kiskapukat és utat teremtve a hat évtizedes átláthatatlanság után további indokolatlan halasztásokhoz.
A kereset arra kéri a bírót, hogy nyilvánítsa semmisnek Biden feljegyzését, és hozza nyilvánosságra a feljegyzéseket a Kongresszus 30 évvel ezelőtti szándéka szerint. Biden feljegyzése a koronavírus-járványt okolta a nyilvánosságra hozatali folyamat lelassulásáért, amit az alapítvány ügyvédje, Bill Simpich elutasított.
Ez egy "a kutya megette a házi feladatomat" érv" - mondta Simpich. "Ez az ügy a késlekedésről szól. Az ügynökségeknek mindig vannak új és jobb kifogásaik."
Az alapítvány attól tart, hogy az ügynökségek a feljegyzés kiadása óta eltelt egy év alatt nem tettek elég előrelépést a JFK Records Act szerinti közzétételi szabályok betartásában, ami szükségessé tette a pert.
A 16 000 dokumentum a JFK meggyilkolásával kapcsolatos legérzékenyebb iratok közé tartozik. Körülbelül 70%-uk a CIA kezében van, ezt követi az FBI, amely Morley számításai szerint az iratok 23%-át kezeli.
A kereset azt állítja, hogy a szövetségi kormány jogtalanul szerkesztett át 11 konkrét iratot, köztük: egy 1961-es feljegyzést a CIA átszervezéséről a kudarcba fulladt kubai Disznó-öbölbeli inváziót követően, három Oswaldhoz köthető CIA-tiszt személyi aktáit, a Védelmi Minisztérium 1962-es "hamis zászlós" tervét egy "erőszakos incidens" megrendezésére az Egyesült Államokban, amelyet Kubára fogtak volna, a Castro-gyilkossági tervvel kapcsolatos iratokat, és egy JFK-dokumentumot, amelyet E. Howard Hunt Watergate betörő biztonsági aktájából távolítottak el.
Az alapítvány azt is kéri a bíróságtól, hogy utasítsa a Nemzeti Levéltárat, hogy keressen olyan iratokat, amelyek "köztudottan léteznek, de nem részei a JFK-gyűjteménynek".
A kereset szerint az egyik ilyen feljegyzés George Joannidesre vonatkozik, aki a CIA miami állomásán a titkos akciók vezetője volt, és "egy New Orleans-i CIA által finanszírozott száműzött csoport ügyintézőjeként szolgált, amely 1963-ban többször is találkozott Lee Oswalddal". A per azzal vádolja a CIA-t, hogy jogtalanul tartotta vissza a Joannidesre vonatkozó aktákat a Nemzeti Levéltárból.
Egy másik esetben a kereset azt kéri a bíróságtól, hogy kötelezze a nyilvánosságra hozatalra egy Carlos Marcello nevű férfi magnófelvételeit, aki állítólag azt mondta egy cellatársának, hogy köze volt JFK meggyilkolásához. A felvételek átiratai léteznek, de az alapítvány szeretné meghallgatni a felvételeket, hogy "teljes mértékben értékelni tudja e beszélgetések valóságtartalmát és jelentőségét". Marcello 1993-ban halt meg.
Az alapítvány szerint a per időzítése véletlen egybeesik Trumpnak az Igazságügyi Minisztériummal és a Nemzeti Levéltárral folytatott, titkosított iratokkal kapcsolatos harcával, azzal az ügynökséggel, amely ritkán szerepel a hírekben, de most központi szerepet játszik a Trump floridai Mar-a-Lago klubjában tárolt iratokkal kapcsolatos vizsgálatban, miután távozott hivatalából.
David Talbot, a JFK-merénylet történésze, Trump kritikusa azt mondta, hogy iróniát lát a két ügyben.
"Úgy döntöttek, hogy Trumpot azért állítják pellengérre ebben az ügyben, mert politikai ellenség, de ők maguk is bűnösek a JFK-akták irattári törvényeinek megsértésében: Trump elvett olyan dokumentumokat, amelyek a szövetségi kormány tulajdonában voltak, de ők olyan dokumentumokon ülnek, amelyek az amerikai nép tulajdonát képezik" - mondta Talbot, a "Brothers: The Hidden History of the Kennedy Years" és a "The Devil's Chessboard" című, a nemzetbiztonsági állam felemelkedéséről szóló könyvek szerzője.
Trump szóvivője nem kívánt nyilatkozni.
Talbot szerint az ügynökségek kövezése és a Warren-bizottság 1964-es vitatott következtetése, miszerint Oswald magányos farkas volt, csak azt eredményezte, hogy az emberek bizalmatlanok a kormánnyal szemben.
Az összeesküvés-elméletek szakértője, Joseph E. Uscinski, a Miami Egyetem politológia professzora szerint közvélemény-kutatásai és kutatásai azt mutatják, hogy az amerikaiak többsége nem hiszi, hogy Oswald egyedül cselekedett, így ez a legnépszerűbb összeesküvés-elmélet az országban.
Uscinski elmondta, hogy nem szívesen húz közvetlen kapcsolatot a kormány iránti bizalom hiánya és a JFK-feljegyzések kiadásának megtagadása között, de szerinte a szövetségiek lényegében saját magukat okolhatják.
"Az egész érvelés a dokumentumokról ostobaság. A CIA téved. Mindezt már régen ki kellett volna adni, és szégyenletes, hogy a kormány még mindig nem tette meg" - mondta Uscinski. "Ugyanakkor nincs olyan dokumentum, amelyik valahol egy kormányzati páncélteremben ülne, és azt mondaná: "Mi tettük"."
https://www.nbcnews.com/politics/politics-news/-are-hiding-group-sues-biden-national-archives-jfk-assassination-recor-rcna52660?fbclid=IwAR1gj8dicC-u8WvK4EJzMxRKF8tF4QkQzZJBPB8guoRK-0xEOJoBnsA2vvk