Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 0 82

"Görömböly-Tapolca

 

Miskolc virágoskertje Tapolca. Nemcsak a virágokkal font szőnyegeinket viseltük oda, hanem oda visszük a szív szeretetének minden virágát is, mert Tapolca a miénk — és kizárólag a miénk. Minden miskolci úgy néz Tapolca felé, mintha nézésében egy kedves tulajdonát akarná magához ölelni.


Nemcsak üdülőhely, hanem gyógyfürdő is egyúttal. Vize gyógyulást hoz sok betegnek és örömet az egészséges fürdőzőknek. És itt álljunk meg! Levegő, nap, víz és testmozgás adja meg a pihenés, üdülés teljességét. És itt kapcsolódik be a virágok illatával telt gyönyörű Tapolcába a győzelmekkel telt magyar sport.

 

Úszómedencéi kitűnőek és nagy versenyek lebonyolítására is alkalmas. Még néhány teniszpálya és a fehérlabda teniszsportjának egy új otthona lenne.

 

Vízipóló, vívás, kézilabda, kosárlabda, torna, céllövés stb mind-mind időnként helyet tudnak kapni Tapolca fürdői életében. Ízelítőnek adni kellene néhány elsőrangú sporteseményt és idővel a köztudatba menne át Tapolca, mint a sportesemények lehetősége. Még több közönséget vonzana a sok sportesemény és a nyári sportok nagy részének Balatonja lehetne Tapolca. Nagy általánosságban körvonalaztam csak a lehetőségeket és ebben az általánosságban a részletek is megszülethetnének.

A fürdő vezetőségének bizonyára sok munkája van, de ebből a munkakörből kellene kiindulni és új sportokat ebbe a munkakörbe beállítani.

 

Egy kis utánjárás, egy kis munka, amely busásan meghozná kamatját, mert egy fürdőhelynek nem az a hivatása, hogy rövid élete alatt sporttömegeket neveljen, hanem az, hogy látványos és nagy szabású sporteseményekkel népszerűsítse a sportok különféleségeit.

 

Ma délelőtt a miskolci leventék úszóversenyt tartanak Tapolcán. Ebből a versenyből is látszik, hogy úgy a sportolók, mint a sportszeretők látják Tapolca értékeit sport szempontból.

 

Szeretnénk, ha ezt a gyönyörű fürdőhelyet a magyar sport szolgálataim állítanák, annak a magyar sportnak szolgálatába, amely Miskolcon csak halódik résztvevők és közönség hiányában. Valamikor volt itt sport — volt itt közönség és ma mindössze a reménye maradt meg annak, hogy újra fellendül a játék, újra fellendül a sport Miskolcon is — talán Tapolcán keresztül."

 

ID. GEREVICH ALADÁR.

 

Magyar Jövő, 1943. május 9., 11. o.