Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2022.11.25 0 0 74

Fehér labda — fehér sportja
Írta: Id. Gerevich Aladár

 

"Egy hete folynak már a Felvidéki Teniszkerület kerületi bajnoki versenyei. A versenyzők fehér ruhája, majdnem hangtalan játéka, a régi kor finom, udvarias, egyben romantikus idejére emlékeztet. Amint repül a fehér labda és halk, tompa ütődéssel ér a földre, — amint bombaszemen érintkezik a labda az ütővel, — finomságot és férfiasságot jelent gyönyörű összhangban. Egyike a legszebb sportoknak. Nem tömegsport és azért ilyen. Ha a szociális fejlődés folytán minden réteg eléri a sportkulturáltság magasabb fokát, csak akkor lehet tömegsport, de addig nem. Rokona és nagyszerű kiegészítője a vívósportnak. Mindkettő a lelki és testi küzdőképesség fejlesztésére és fokozására kiválóan alkalmas.


A versenyeket részben a diósgyőr vasgyári, részben a miskolci népkereti pályán tartották. A vasgyári pálya versenyek tartására nem alkalmas. Kifutója rövid, alakja miatt a közönség csak az első pályán játszókat láthatja. Csak 10 méter kellene az igazgatóság óriási kertjéből és volna kifutó és volna a közönségnek megfelelő nézőhely. Ma és mindig a sport a hadsereg jóságának egyik alapfeltétele. Ezért ennyit kellene a sportért áldozni.


A népkerti pálya nagyon szép, talán Magyarország legszebb pályája. Ma a háború és a pénztelenség nyomait viseli.
A miskolci tenniszélet visszafejlődött. Fénykorát a MOVE Hunyadi utcai teniszpályájának idejében élte. A MOVE nemcsak teniszéletet tudott teremteni, de nagyon sok fiatal tehetséget fedezett fel és szorgalommal, munkával kitűnő játékosokat faragott belőlük.


A népkerti pálya régi gazdái benépesítették a pályákat zsúrjátékosokkal, idegen játékosok behozatalával, propagandát is csináltak a teniszsportnak, de mindebben több volt az üzletszerűség, mint a sport, játékosokat nem tudtak nevelni, pedig a versenyjátékos nevelése az igazi propagandája egy sportnak.


Később minden abban maradt és a hanyatlás kora teljessé vált.

 

Ma, a népkerti pálya a miskolci MOVE kezében van és a háborús viszonyok dacára a fejlődés reménye biztat.
Szakemberek és nem dilettánsok állanak a MOVE szakosztályának élén. Mészáros Zoltán dr és Bakos István a szakosztály vezetői, továbbá a Felvidéki Kerület vezetője Irsa Tibor személyileg is versenyjátékosok, garancia arra, hogy a miskolci teniszsport visszaszerzi régi patinás jó hírét.


A most folyó felvidéki kerületi verseny rendezése nem mondható ideálisnak és azért ezideig nem is volt közönségsikere. Sportszempontból azonban a versenyek lebonyolítása teljesen kifogástalan volt.

 

 

 Ma, vasárnap a csapatbajnokság, továbbá az egyéni mérkőzések lebonyolítása után kezdődnek az egyéni női és férfi bajnokságok döntő mérkőzései. Miskolc, Kassa, Losonc és Diósgyőr vasgyár legjobb női és férfi játékosai mérkőznek kerületi bajnoki címekért.


Hívom a miskolci közönséget egy szép vasárnapi délutánra, a miskolci népkerti teniszpályára, a Felvidéki Kerület női és férfi bajnok viadalaira. Hívom pedig azért, mert láttam a versenyzők nagyszerű felkészültségét és örömük lesz azoknak, akik szeretik a fehér labda szép és nemes fehér sportját."

 

Magyar Jövő, 1942. augusztus 2., 11. o.