emberhegy Creative Commons License 2000.03.13 0 0 topiknyitó
Egy "damil" nevű nickname azt írta, hogy Lovas néhány hete a Napi Maóban megjelenő nemzetközi lapszemléivel provokál. Példaként azt írta, hogy Lovas a zsidó kártérítési pénzek körüli marakodásról szóló Frankfurter Rundschau (német liberális lap) cikk után azzal kezdte egy kenyai lapból vett cimet, hogy Keselyűk marakodnak a marhatolvalyok ösvényei fölött. Ez eddig a legérdekesebb vád Lovas ellen: egyetlen szó saját kommentár nélkül képes provokálni. Idekopiztam a mai lapszemléjét. Ebből nagyon hasznos dolog tudható meg. Az is, hogy miként antiszemitázzák Magyarországot. Szerintetek van etikátlan lapszemle?

Napi lapszemle
- Lovas István összeállítása -
Felküldve:
2000. március 13. ( 6. oldal)
The Washington Post

A Wired magazin keddi számában megjelenő, 24 oldalas cikkről ír előzetesen az amerikai napilap. Ebben a Sun Microsystems vezető tudósa, az informatika jövőjéről korábban létrehozott amerikai elnöki bizottság első társelnöke, Bill Joy kijelenti, hogy egyetért Theodore Kaczynski - az őrült unabomber - elméletének alapjával, amely szerint a fejlett technológia az emberi faj pusztulásához vezet. Joy a Washington Postnak adott telefoninterjújában figyelmeztetésének súlyát Einstein híres, az atombomba potenciális lehetőségéről Franklikn Delano Roosevelthez 1939-ben írt leveléhez hasonlítja. Joy elmondta: eddigi hiedelme megdőlt, a szoftverek fejlődése nemhogy jobb világot hoz, hanem két nemzedéken belül az emberi faj teljes pusztulásához vezet. Ennek az oka az, hogy 2030-ra a számítógépek intelligensebbek lesznek az embernél és a robotok elkezdik önmagukat szaporítani, ami megállíthatatlan lesz.

El Tiempo

A legnagyobb példányszámú kolumbiai napilapban a híres perui író, Mario Vargas Llosa írt hosszú cikket térségünk azon országairól, ahol a múltat tisztára akarják mosni. A cikk főként Romániával és Magyarországgal foglalkozik. Írása utolsó mondatában Braham professzorra, a magyar holokauszt szakértőjének korábban a francia Les temps modernes c. folyóiratban megjelent cikkére utalva Csoóri Sándort említi, aki azzal vádolta a liberális magyar zsidó közösséget, hogy a saját képére formálja a magyarokat.

The Star

A dél-afrikai lapban Adam LeBor Budapestről tudósít a Dunával Bécsből ideömlő antiszemita veszélyről. Cikkében kiemeli, hogy Csurka István, a MIÉP elnöke Rotschildot vádolta meg azzal, hogy ludas a Nagybányáról indult Tisza-szennyezésben. Ez kódolt antiszemitázás, írja LeBor.

The New York Times

A vezető amerikai lap a svájci Luzern egy külvárosában a hét végén tartott népszavazás miatt aggódik. Emmenben 27 000 svájci szavazott arról, hogy a városukban élő 56 bevándorló kapjon-e állampolgárságot. A szavazók kis könyvecskét kaptak, amelyben a kérelmezők - akik a svájci állampolgárság törvényes követelményeinek megfelelnének - fényképe, adófizetési szokásai, munkanélküliségük története és a hobbijaikra vonatkozó adatok találhatók. Egyre több kantonban döntenek közösségek arról, hogy az övék legyen a végső szó az állampolgárság megadásában vagy elutasításában. Mindez a rasszizmus robbanásszerű növekedését vonhatja maga után, írja a New York-i liberális lap.

The Daily Yomiuri

Japán legkedveltebb napilapja, a 12 millió példányban megjelenő, jobbközép Jomiuri Simbun angol nyelvű kiadása Jesse Helms, rangidős amerikai szenátornak az ENSZ címére elhangzott fenyegetéséről tudósít. Helms figyelmeztette a világszervezetet: ha Amerika nem kap többet az ENSZ-be fektetett pénzéért, azt akár faképnél is hagyhatja. A lap tudósítója szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt beszélő Helmst egyetlen küldött sem vette komolyan.
Napi Magyarország hírlevél