ribizli Creative Commons License 2000.03.12 0 0 21
Gyakorlatlan vagy ingatlan adás-vételben? Merthogy imho olyanokat kérdezel - de nem bántásként mondom.
Saját tapasztalatom szerint ma már nem olyan rossz az ingatlanközvetítő-piac sem, mint pár éve, de azért azzal tisztában kell lenni, hogy nagyon "nagy urak" most a közvetítők, mivel nagyon pörög a piac. Szorgalmasan vásárolni kell az Expresszt, ha közvetítővel találkozol, meg kell adni az adatokat, hátha lesz valami. Az hülyeség, hogy a közvetítő ügyvédjével kell szerződni - nyilván ilyennel nem szabad szóba állni. Sajnos nagyon sok szélhámos van az ügyvédek között is, tehát ismeretlennel kezdeni kockázatos dolog. A tulajdoni lapot sk. kell kikérni a Földhivatalból, vagy legalábbis a másolattal besétálni és betekintést kérni az adatokba. Jó trükk (saját ügyvédünk gyakorlata), hogy a tulajdoni lapon szereplő előző tulajdonost megkeresed telefonon, és informálódsz nála is. Megtörtént, hogy nem is tudott arról, hogy van valami széljegyzet a tulajdoni lapján, azaz el akarták adni a lakását a feje fölül szélhámosok.
Viszont a keretfeltételeid imho nem lesz könnyű találnod valamit, amennyire én tapasztaltam, a keresett kerületekben ennyi pénzért max. egy garzont ha kapsz. (Ajánlom figyelmedbe a III. és XI. kerületeket is.)
Még egy "trükk": ha van viszonylag leszűkített környék, ahová mennél, érdemes házmesterrel/ közös képviselővel besélni, mert ők tudnak hivatalból az eladó lakásokról, és szólhatnak. Ha még valami jutalékot is ajánlasz, amit nem éreznek sértőnek (nem az összeg, inkább az elv miatt), akkor biztos segítenek.
Az Expressz online változatát is érdemes megnézni - bár nekem sose sikerült értelmes adatokat kihalászni belőle.
Most van fellendülés, kitartás, szerintem reális igényekkel 6-8 hét alatt lehet találni lakást.
ribizli