Törölt nick Creative Commons License 2022.11.23 0 0 3558

Nemrég ment itt a diskurzus, hogy felrakott eps tábla szigetelés beágyazás hálózás nélkül szabadon idővel besárgul, mit lehet tenni vagy nem.

 

Mint írtam, mi is elb---tuk, mert van egy kb 50m2-es felület ami így maradt sokáig (éves távlat) és ráadásul pont déli oldal, szóval kapta rendesen (az okokba nem mennék bele, ez most lényegtelen).


Azt is írtam, csináltam próbaragasztást mert ennyit nem szednék le. Mit lehet tenni, ami segít.

 

Alapvetően csináltam három módszerrel próbaragasztást kb fél-1m2 helyen egy hete, és tegnap megtépkedtem.

 

  1. A felső sárga réteget ledörzsöltem vizes ronggyal, aminek hatására levált a réteg. Elég hepehupás így a felület, leporoltam, mindenféle kencefice nélkül felraktam azaz ágyazás, hálózás. Ez sajnos nem lett túl jó, de valamennyire persze, de nagyon gyengén. Hosszútávon szerintem idő kérdése és elválik, gyenge minőség.

  1. A fenti művelettel indítva kézzel megcsiszoltam végigszaladva 80-as papírral és kapott mélyalapozót is. A felület maga nem túl szép, de kb letéphetetlen, azaz komolyan megfogja, ez már valószínűleg tartós eredményt ad. A baja, hogy ilyen módszerrel sokat kell glettelni, mert nem sima a felszín, de fogni fog.

  1. Vettem kifejezetten polisztirol szigetelés csiszolót. Kb ilyet:

    https://szerszamtaxi.hu/products/keziszerszamok/348752/polisztirol-csiszolo-270mm-tytan-awtools/
    Ezzel átcsiszoltam. Ez nagyon komolyan harapja az anyagot, a reszelőfogak kb 1-1.5mm magasak, szóval durván leszedi a felszínt. Nagy előnye, hogy ezzel viszont teljesen síkba csiszolható a felület. Erre ráraktam a rendszert portalanítás után, és érzetre azonos lett a végeredmény a másodikhoz képest, de mélyalapozó nélkül. Masszívan fogja, nem válik el.

 

A próba után úgy döntöttem, a harmadik verzió marad. További előnye az ezzel való csiszolásnak, hogy jelentősen érdesíti a felületet, így jobban meg tud tapadni a ragasztó.

 

Érzésre kb ugyanúgy fogja az egészet, mint frissen felrakva egy új rendszernél. Én teljesen jónak minősítettem, de persze nem tudhatom hosszútávon ez milyen lesz. Pár tél után max anyázok majd, remélem nem, én most úgy gondolom jó lesz.

 

Egy nagy hátránya van , ez pedig az, hogy kb mintha porhó hullna az égből...... Nagyon sok anyag válik le a felületről ami 1000 év alatt bomlik le. Ezzel nehéz mit kezdeni. Én tegnap este végigcsiszoltam a falat, hétvégén szeretném beágyazni. A „szerencsém” az volt, hogy eszméletlen szél(vihar) volt felénk, így elvitte az egészet, nem anyáznak hetekig a szomszédaim, hogy mindent beterít, stb. Persze ettől a szennyezés megmarad, csak eloszlik máshol másfelé sajnos, de erre nem találtam jó megoldást, mert azért ez belül zavar rendesen :-(

 

Szóval a lényeg, igenis meg lehet menteni a falat kis szívás és meló árán. Az más kérdés, ha egy egy tábláról van-e szó, lehet érdemes lehet leszedni, de egy kb 40-50 m2-es felület azért már más kategória, ott megéri ezt a plusz egy két du-os elfoglaltságot a dolog – szerintem – mint újra felhúzni az egész rendszert.