turosz Creative Commons License 2022.11.20 0 0 7156

Szerintem valamit itt félreértettél. Kritikám Sz. azon állítására jött, hogy harcértékben bármilyen szinten is összevethető egy felkelt paraszt - háta mögött a hatalmaskodások "tapasztalataival" - az elit és harcedzett török csapatokkal, és nem arra, hogy úgy egyébként használhatók voltak-e a magyar sereg körtelékében bizonyos részfeladatokra.

Ha pl. megrakják a táborokat egyenként pár ezer paraszttal, akkor a hadjárat későbbi tapasztalatai alapján a megkerülő török könnyűlovasság máris felakadthatott volna. Bár megjegyzem, nem teljesen értem, hogy az állítólag visszahagyott 2000 gyalogos, plusz rengeteg hadrafogható kísérő hogy nem boldogult a táborvédelemmel. Vsz. pont az volt a gond, hogy az utolsó pillanatban álltak neki a szekérvárak kialakításának és félkész állapotban védhetetlenek voltak. Ha meg eleve a szekérváras terv győz, szintén jól használhatóak ott. De védekező felállásban, akár sáncok mögött megint csak lehet velük mit kezdeni stb. Sz. egyébként pont nem kapás-kaszás parasztokkal számolt, hanem akár füstönként egy puskással, ami szerintem megint teljesen szürreális.

Ahogy írtam, tervezek egy potenciális-harcértékes írást ide, nagyon egyetértek, sőt tovább is vinném az állításodat. A magyar haderő zöme nem hogy a török hadviselést nem ismerte, hanem eleve semmilyen komolyan vehető hadi tapasztalata nem volt, ami alkalmassá tette volna egy ilyen léptékű mezei csatára.

Előzmény: Showzsák (7155)