Showzsák Creative Commons License 2022.11.20 0 0 7155

Élőpajzs. Ez volt, az van, ez... Találd ki az ide illő igét:)

 

1. II. Lajos parancsa Batthyány bánnak: mindenkit vigyen Mohácsra, akit útközben talál. Mindegy, hogy ki az. Azt írja az király, hogy még a földön dolgozóat és a pestises betegeket se felejtse ki! Na, akkor ez mi volt? Csodafegyver? Biológiai ágyútöltelék?

 

2. Lajos azt parancsolja Szapinak is, hogy akikkel Erdélyből jön, ne csak azokat hozza, hanem az összes embert, akit a földeken dolgozni lát. Minek? Nyilván nem is kell ezt magyarázni, hogy nem vártak tőlük landsknecht technikát a kiegyenesített kaszával:) Viszont az arcvonal kiszélesítésére, látványnak tökéletesen megfelelnek...

 

3. Felhozod a mameluk harcot, perzsa csatát, Rodoszt, Nándorfehérvárt. Oké. Nyilván paraszt nem látott még ilyen szép csatákat. És magyar főurak? Vagy a sereg két főparancsnoka, Tomori és Szapi testvére? Ők sem. Még H Mátyás idején sem tudják, milyen a janicsárság ellen harcolni! Akkor honnan tudnák ezt negyven évvel később? Sehonnan.

 

A MOHÁCSI MAGYAR KIR-I SEREG EGYETLEN TAGJÁNAK SEM VOLT SEMMILYEN SZEMÉLYES TAPASZTALATA ARRÓL, HOGY MILYEN A JANICSÁROK, A TÖRÖK TÜZÉRSÉG VAGY PÁNCÉLOZOTT ANATÓLIAI LOVASSÁG ELLEN HARCOLNI.

 

Semmi, nulla, zéró. Tomori, Szapi vagy a nádor ismerik a határmenti török bégek könnyűlovasait. A török sereg leggyengébb egységeit. És még tőlük is sokszor vereséget szenvednek:)

 

Amúgy a többbi részét értem a hsz-nek, és szerintem is sok az 1550 körüli elemzés a dolgozatban.

Előzmény: turosz (7151)