zdcmchy Creative Commons License 2022.11.15 -1 0 429721

Ha képzeletben végig sétálunk:

london -> párizs -> milánó -> róma -> nápoly -> palermo -> kairo,

akkor nincs éles határ a szigorú, református és a mindent megbocsájtó lezser katolikus közt. Ugyan ezt nyugat -> kelet irányban is meg lehet figyelmi pl london, párizs, berlin, moszkva, peking vonal.

Max Weber, 20.század elején közgázos, persze azóta is vitatott elmélete szerint, a kapitalizmus a reformációra vezethető vissza. A földközi tengeren túlra már nem jutott el, onnan lényegében a katolikusság visszatelepítése ami folyamatban van. Mint az antik világ műveltsége, 500 éve ami kezdődött.

Éles határ az dél és észak amerika között figyelhető meg. Az történt, hogy Angliában vissza lett állítva az anglikán, de a gyarmatokon a puritánok hangadók maradtak, de sok európában üldözött szekta is került oda. Mormon, amis, zsidó stb... a kereszténységet megelőző kezdetlegesebb vallások szellemisége uralkodik majdhogynem máig is, kemény munka, takarékosság, szigorú erkölcsök. Délen viszont spanyol hatásra katolikusok lettek. É-amerika olyan lett mint ha egy dinoszaurusz támadna fel, a t-rex elefántokat reggelizne. Viszont a magasabb rendű létforma még is csak érvényre jut, akkor amikor változó

...akár saját maga által megváltoztatott környezethez kell alkalmazkodni.

Előzmény: robopassmeet (429705)