-Diaa- Creative Commons License 2022.11.13 0 0 14439

Sziasztok!

Azt vettem észre, ha utcán az utcatáblákat olvasom vagy pl.feliratokat olvasok egyfókuszúval bizonyos távolságon túl és gyakran mondjuk fényes a felület vagy maga a betű, akkor zizisedik, összemosódik, homályosodik. Nem minden helyzetben jön elő. Pl.múltkor néztem Duna TV  logoját és bár eltudtam olvasni, láttam egy kis kontúrszerűt. Ezt nem tudom, hogy a lencse nem tudja jól leképezni vagy a szemem. 

Kb.2 hete voltam magándokinál vizsgálaton és olvastatta velem a táblát. A jobb szememre a  -3.50-el is ugyanúgy láttam mint a -3.75-el. Nem élesen, de el tudtam olvasni. 

3 tünetet diagnosztizált és azt mondta ne korrigáltassam túl. 

( meibommirigy diszfunkció, szemhéjszéli gyulladás, krónikus kötőhártya). 

Az a baj, hogy nem tudom megkülönböztetni mi a rövidlátásból eredő gond és mi az ami már cylindergyanús, mivel mindig így láttam és csak a dioptriákat növelték. Azt se tudtam korábban, hogy van cylinderes szem, sőt az optikus kiskoromban a multifokális/progresszív kifejezéssel is dobálózott, arról is felnőttként tudtam meg mit jelent. 

Mivel ti tapasztaltabbak vagytok, ezért kérek segítséget, mivel az egyfókuszúval is megszokási nehézségeim vannak( gödör+lejtősérzet, picinek érzem magam, sokkal kisebbnek látok mindent) és láthatóan nem múlik kitartó próbálkozásaim ellenére sem.