Homo mirabundus Creative Commons License 2022.11.07 0 0 84108

Köszönöm, hogy valóban érdemben reagáltál!

Elöljáróban: a megjegyzésként hozzáfűzöttekkel csak mélyen egyetérteni tudok, de sok embernek kellene ezt komolyabban venni!

Az eredeti felvetésben ugye a máshol -pl. a háklis németeknél- már népszerű, tömegesen használt (és az ottani szabályozók szerint nem műszaki hulladék minőségű) berendezés szerepel, aminek a paraméterei közül hiányzik a "baljós jövő". A minőséget/megbízhatóságot tekintsük statisztikailag alátámasztottnak.

Az UPS-t és annak rendszerben elfoglalt helyét most inkább ne keverjük ide - az egy erősen lokális, néhány berendezésre vonatkozó szigetüzemet ad, korlátozott időtartamra. Sokféle konstellációt el tudok képzelni, de ez csak gondolatjáték mindaddig, ha az adott UPS nem tud fogadni napelem-eredetű táplálást ÉS hálózatot is forrásként. Ő is csak egy fogyasztó.

A galvanikus kapcsolódás miatt voltak nekem is kételyeim -talán érezhető is volt a hezitálásom az "elvileg" kitétel révén), de ez tényleg egy sarokpont, tipródtam is miatta eleget miatta - utólag. Miért? Mert az értelmező szótár szerint ez bizony közvetlen fémes kapcsolatot takar. Na igen, de mi van, ha én magam (bocs: a mester által:) telepítek egy trafós hálózati leválasztást? Az nem része az inverternek, vagy attól, hogy ugyanazon hálózatra csatlakozik a (Művek szempontjából így nem mindig) szekundere, mint az inverter, már azzá válik? Hangsúlyozom: nem az inverter kimenetén van ez az elméleti (nagy dögi, de valójában kis)trafó, hanem a kitüntetett, az inverter által is táplálható belső hálózati szegmens bemenetén, ami azon keresztül csatlakozik a Művek területe felé! (Az árát és műszaki jogosultságát most ne firtassuk, a meglévő életvédelmi rendszernek is intaktnak kell maradnia, valamint ezzel az egész dolog elveszíti a báját: az egyszerű, szinte előfeltételek nélküli alkalmazást...)

Nem vok igazságügyi szakértő, de sztem ez így már minimum véleményes: a kapcsolódás elektromosan ugyan létrejön, de aligha vitatható, hogy fizikailag  nem galvanikus! Persze arra gondolni sem merek, hogy a Művek tanult mérnökeinek elméjében ez a verzió fel sem merült volna, de az értelmezés... Na mindegy, ez egy járatlan út, de a járhatatlansága sztem kérdéses.

Viszont fogalmam sincs arról, hogy a visszatáplálást gátló eszközök beépítésével mi a helyzet ezen a téren? Az ugye kvázi passzív eszköz, rendszertechnikailag szimpla fogyasztónak tekintendő...

Mellesleg nálam jelenleg is van egy 2kVA-es egyfázisú leválasztó az udvaron, a gyakorta tocsogós környezetben használt mindenféle kéziszerszám miatt, kifejezetten életvédelmi okokból (még a FI-relék előtti időkből). Annak a leválasztott, "konnektoros" oldalán az egyik lukba simán bedughatnám az inverter kimenetét, de akkor mi vaaan?  Galvanikus kapcsolat semmiképpen nincs... Persze a trafó lehet eleve az inverterben is, de az akkor fizikailag is annak részeként lenne tekinthető a fránya dobozolás miatt. Komoly érv!

Nem szeretnék semmiféle vita középpontja lenni, csak írásban tipródok. Azt én is bizonyosnak érzem, hogy a hazai megítélése ennek a rendszernek bizony vitára érdemes, ingerel az ügy. Tehát nem a rendszer maga (az egy újabb téma...), hanem a hivatalos megítélése!

Köszönöm a figyelmet, most kíméllek benneteket egy ideig.

Előzmény: Törölt nick (84093)