Homo mirabundus Creative Commons License 2022.11.06 -2 1 84081

Tiszteletem minden fórumtársnak!
  Eleddig visszatartottam magam a belevautól - viszont nagyon régóta olvasgatom a hozzászólásokat. Előre jelzem: NEM VAGYOK TROLL! Most viszont egyre jobban nem értem néhány rugózás tárgyát... Ezért is leszek picit bőszavúbb az elvárhatónál, de nem kinyilatkoztatni akarok, csak értetlenkedem! Nem igazán nagy kedvvel pötyögök, mert ezeket a dolgokat mások már többször is leírták, sztem értelmesen, érthetően, legfeljebb nem ennyire összefoglalóan.

Szabványok...
  Szó sincs rájuk hivatkozó tiltásról, még akkor sem, ha a szolgáltatók sok esetben nagyon önkényesen bánnak a fogalmakkal. A legtöbbjüktől teljesen más okokból van herótom...
  A Művek (mindegyik) régtől fogva egyetlen dolgot tilt igazán, nevezetesen azt, hogy a felügyelete alatti rendszerbe belenyúlj - ami ugye az utolsó plomba előtti részig terjed. Az újabb -ki tudja, meddig tartó- korlátozás pedig teljesen más jellegű: jóváhagyása nélkül ne táplálj vissza a hálózatba! Ha ennek a két feltételnek eleget tettél, a saját otthonodban hivatalok-űrlapok nélkül máris azt telepítesz és oda, amit és ahová akarod, amennyiben másnak nem csinálsz vele bajt!!! Pont úgy, ahogy pl. egy kávéfőzővel járnál el:)
  Nyilván a forgalomban lévő "plug and play" balkonizékkel a második korlát nem teljesül(het) automatikusan -és ez velük a fő baj nálunk, máshol pedig a kezelhetőség miatti teljesítménykorlát és ugyanezen oknál fogva az esetleg a bejelentési kötelezettség a következmény-, de azonnal változik a helyzet egy visszatáplálást megakadályozó kütyü alkalmazásával. Ennek a ház hálózatán belüli pozíciója némileg kritikus (hol töltheti be maradéktalanul a funkciót?), lásd majd alább. Persze a mérők stb. egységesítésekor vagy a mérőcserék alkalmával nálunk is eleve gondolhattak volna a helyzet proaktív kezelésére, de ez már másik téma.

Életveszély...
  Na, ilyesmi abban az értelemben nincs, amit itt már többek is felhoztak. Ezek a berendezések csak akkor adnak ki delejt, ha a csatlakoztatási pontjukon (értsd: a konnektorban) is érzékelnek feszültséget. Utóbbi hiányában el sem indulnak, megszűntekor pedig pedig tizedmásodpercen belül leállnak. Léteznekk ugyan olyan verziók is, amelyekhez csatlakoztatható némi átmeneti tároló (akkumulátor, pl. lakókocsihoz vagy nyaralóba, tanyára), és át is állíthatók folyamatos üzemre - de azok vagy eleve nem is konnektorba dugaszolható kimenetűek, vagy már a user manual leordítja a felhasználó fejét, hogy mikor mire vigyázzon.
  Ami a legveszélyesebb lehetne, az a napelemek DC feszültsége, főleg két izzadt kézzel vagy dikiccsel vizsgálva... Na jó, a mekkmesterek is alkothatnak nagyot, de a hülyeséget valóban hatékonyan kivédő találmányok eddig mindig halálosnak bizonyultak.

A  házon belüli hálózatépítési szabványok és szabályok betartása természetesen továbbra is a tulaj felelőssége, akár mester csinálja, akár nem - de ez nem változtat az előbbieken.

Engedélyek, bejelentés...
  Semmi szükség nincs rájuk akár a balkonizéket jóval meghaladó teljesítményű rendszernél sem, ha nincs visszatáplálás. Ugyan milyen alapon kellhetnének? És ha egy saját generátort berregtetek áramszünetben? Főmegszakító le, valahogy betáplál. aztán nem olvad le a mélyhűtő...
  Az utolsó plomba után tiéd a lakás hálózata (és a felelősség is érte). Ha oda beraksz egy visszwatt eszközt (annyit, ahány fázison esély van, hogy az inverter rácsatlakozhat), emiatt a Művek elvileg már egy szót sem szólhat - ezt nevezzük most általános megoldásnak. Na de hová teheted még a gátló kütyüt?
  Létezik egy specifikus (és az előzőnél talán ésszerűbb, célratörőbb) kiépítés is, ekkor egy a "favorizált" fogyasztó(ka)t tápláló belső lakáshálózati szegmensbe iktatod be valahol a visszwatt kütyüt, majd azt követően csatlakoztatod a balkonizé inverterét (gyakorlatilag ugyanúgy, mintha egyike lenne ezeknek az elkülönítetten táplált fogyasztóknak). Ebbe aztán végképp nem szólhat bele a Művek... A csoportosítás a kismegszakítóknál egy szakembernek ujjgyakorlat - feltéve, ha nem eleve agyament az otthoni hálózat szervezése (és a szaki sem). Ez esetben a biztosítékokkal kapcsolatos aggályokra is választ adtunk, ha nem bízunk az inverterben...

Valami egyéb feltétel? Ne pukkanjon ki, ne robbanjon, ne gyújtsa fel a házat, legyen rá pénzed... Az invertert bárhová rakhatod, ahol sem magában, sem másban nem tehet kárt, és a veszteség sem nagy. Persze csak az ördög soha nem alszik alapján - mert igazából senkinek semmi köze hozzá. Sztem...

Csak az ne történjék vele, mint oly sok mással - küszöbadó, kéményadó, napelem-adó? Az egyik elítélt dohányt termelt a konyhakertben, a másik füvet a pincében, a harmadik napenergiát a balkonon, naptej nélkül... 

Én szóltam! (Egy darabig úgysem fogok...)