attila0325 Creative Commons License 2022.11.05 0 1 45513

Ha valaki itt hirtelen feltalálja a veszteségmentes tárolást, az alapjaiban megváltoztatja az energiaipart. Azért előtte ezzel az emberrel leülnék egyet sörözni, és én fizetek!

A tárolási veszteséget azért lehet csökkenteni.

Én eleve szigetelés nélkül csináltattam a tartályomat, mert nem érdekeltek a gyári vicces szigetelések. Mivel van külön gépészeti helyiségem, a tartály által elfoglalt hely mindegy.

A 400 mm átmérőjű, ~1170 mm magasságú, 150 literes inox tárolóm ennek megfelelően egy 1200x1200 mm alapterületű, 2000 mm magas dobozba van bezárva. 30x30-as alumínium profil váz,

rétegelt lemezzel borítva, majd az egész csurig töltve szigeteléssel. Nem nehéz kiszámolni, a legkisebb szigetelésvastagságom 40 cm a tárolón. Van cirkulációs vezetékem, aminek nyilván

ugyanúgy van vesztesége. Épp ezért nem 0-24-ben megy a cirkuláció, hanem egyrészt időprogram, másrészt a lakásban levő mozgásérzékelők, harmadrészt a vízvezetékben levő átfolyásmérő

értékei alapján. Úgy érzem, ennél jobban minimalizálni nem igazán lehet a veszteséget. A tartályon 4 helyen mérem a hőmérsékletet, így nagyjából ismert a rendelkezésre álló HMV mennyisége is.

Nekem ez így működik, és tudomásul veszem, hogy a tároló mindig veszteséggel jár. Nekem ez akkor is nagyságrendekkel jobb, mint egy kombi. Nem lehet azt mondani, hogy a tárolós a jó, a kombi szar.

Mindig sok tényezős a dolog. Mondjuk úgy, én ezt választottam.

Gázra nekem egyedül a kondis kazán van kötve, ami fűt, és ez (is) csinál(hat)ja a melegvizet. Tavasszal teszek fel egy 15 vákuumcsöves napkollektort, így a nyári HMV nagyja legalább pipa.

Nagyon nem aggódok a gázszámlámon, az előző éves átlagom is 900 m3 környékén volt tokkal vonóval. Ugyanebbe a tárolóba van még beépítve egy 3x1.5 kW-os fűtőbetét is, amit tudok működtetni B tarifáról is.

Majd az automatika meg szépen eldönti, hogy a rendelkezésre álló források közül épp mivel a legolcsóbb fűteni a tárolót.

Ha valaki megint a fillérbaszással jön, nem nem az. Nekem nem. Én ezt energiatudatos szemléletnek hívom. A legolcsóbb energia akkor is az el nem használt energia.