Sziasztok!
Szerintetek mi lenne a hatásos és szakszerű javítási mód a kép látható homlokzati fal-terasz aljzat vizesedési hibájára?
Szitu: A ház aljzatbetona homogén módon túlnyúlik a terasz területével növelve. Erre az aljzatbetonra került elvileg végig ócska, oxidbitumenes szigetelés, de mindazok mellett, hogy ez a szigetelés hitvány minőségű, ahogy a bontás után tapasztalom, szerintem le se lett sütve, csak terítve, illetve a teraszos homlokzaton csak fel vannak hajtva max.8-10cm magasságban. Erre került a teraszon még 10cm betonréteg, majd 4cm vastag betonlapok (ezt már felszedtem). A hiba természetesen az, hogy a terasszal határolt falak belülről néhol kb. 60 cm magasságig vizesednek!
Hibák:
- Az oxidbitumenes szigetelés rossz minőségű, nem idevaló és szakszerűtlenül van lerakva: szerintem nincs kellősítő, nincs lesütve és a falakra kb. 8-10cm-re van csak felhajtva!
- A 4cm-es betonlapok alatt semmilyen vízszigtelés nem volt közvetlenül (csak alatta a 10cm vastag betonréteg alatt ez az ócska minőségű), mikor szedtem fel a betonlapokat nyáron, mondhatni állt alatta a nedvesség, vizes volt a betonlap alja és az aljzatbeton.
- Van csekély 5cm vastag XPS lábazati szigetelés a teraszfalon is, de ez nem nyúlik le az alsó aljzatbeton vastagságig, csak a felső 10cm betonrétegtől indul. Így ez a 10cm betonréteg közvetlenül neki lett öntve a tégla falazatnak (ez ahogy a képeken látható már visszabontásra került), megágyazva ezzel jókis hőhídnak.
- Persze a 10cm beton súlya alatt szerintem a terasz/falazat hajlatban már a beton ráöntésekor elrepedhetett az oxidbitumenetes lemez, ennek több helyen láttam nyomát a bontásnál. És a víz valahogy megtalálja a szabad utat, hogy a tégla kapillárisain felszívódjon....
Terv:
- ha szükséges még növelem a 10cm-es betonréteg bontását nagyobb szélességben a faltól
- visszabontom az 5cm-es XPS lábazatot is
- erre a felbontott sávra és az XPS-el kibontott falra, hajlatba kerülne elasztomer, modifikált bitumenes lemez
- és erre kerülne egy vastag 20cm lábazati XPS (és majd jövőre a terasz homlokzaton is növelve lenne a hőszigetelés vastagsága)
- a teljes nyitott terasz jövőre kap egy felső rétegben vízszigetelést tartalmazó új teraszburkolatot
Dilemmák:
- Elég lehet, ha kb. ezt a 30cm-es sávot szigetelem csak 10cm mélyen bitumenes lemezzel?
- Ha felhajtásra kerül a bitumenes lemez a falazatra, akkor miként lehet a 20cm-es lábazati hőszigetelést rögzíteni? Oké, hogy itt nem talajvízről beszélünk, de simán átfúrható a bitumenes lemez a dübelezéseknél....?? Vagy ide elég a ragasztó az XPS alá?
- van 2db teraszajtó is, ott nem tudom, hogy hogyan kellene egyrészt vízszigetelni, másrészt hőszigetelni?