Didergő Király Creative Commons License 2022.11.01 0 0 9591

emlékeztem egy közeli fosóka fára, ma ezt a három db alanynak valót szedtem össze alóla. vélemény, hogy a három közül melyik lenne a legjobb? meglepődnék, ha nem az egyest mondanátok. szerintem az magonc, a másik kettő meg egyértelműen gyökérsarj. a gyökérsarjakkal lehet kezdeni valamit? nem vagyok oda gondolattól, hogy majd sarjadzani fog az alanyom egyfolytában. ja, ezt az ismerős szilvájának alanyául szánom. megpróbálom gyökérnyakra oltani, hogy fejlődjek egy kicsit. meg nem is igazán akarnám nézegetni a magasra oltás helyét évtizedekig, szeretem, ha egy fa szép. egyébként tele voltak meg levéllel a fácskák, de lecsupaszítottam őket, remélem, hogy jól tettem.

 

a cseresznyét a kevés hely, a meggyet a kukacosodás miatt vetettem el. van egy meteor koraim és egy feketicsim, elég lesznek meggynek azok. a meteor nem fog kukacosodni, a feketicsiről írnak ezt is, azt is. a ropogós cseresznyéről meg kénytelen leszek lemondani, marad az öreg szomolyai. szeretem, ha minden fából van "tartalék", ha az egyik tönkremenne, de sajnos nincs elég helyem.

 

a pogácsaalmát kéne még megoldanom. rendelni vadalma alanyon tudnék, de azon túl nagyra nő. meg tudná erősíteni egy hozzáértő, hogy érdemes mm106 vagy mm111 alany után kajtatnom, hogy kisebb növésű fát tudjak nevelni? mert ha igen, akkor vennék egy ilyen alanyt, és ráoltanék pogácsát. mondjuk, ha jól értem, akkor vadalma alanyon lenne legedzettebb a fa.