naiv_ Creative Commons License 2022.11.01 -2 2 83870

Sok szabvány (ellenzéki) tipikus lózungot belöktek itt a nagyérdemű hozzászólók, csak alapjuk nincsen, ugyanis a tények mást mutatnak.

2010-22 között gyakorlatilag 0-ról 3 GW fölé melekedett a hazai beépített naperőmű kapacitás. Ebből HMKE 1,2 GW, 140.000 feletti telepített rendszer számmal (nagy a NER...:), kiserőmű pedig 2GW felett, 0.5 - 20GW között -  ez is sok-sok száz egységet jelent (Júliusi adatok - azóta ez ismert jelenségek miatt ugrásszerüen nőtt). 

Miért történt ez így? Mert a kormányzat intézkedésekkel, törvényekkel, pénzzel beleállt a projektbe (rengeteg pályázat, támogatás), így lett a nullából kb. 3,3 GW 10 év alatt (majdnem másfélszeres PAKS), generális magyar érdek volt energetikai s környezetvédelmi szempontból is.
A hálózatfejlesztés üteme nem volt megfelelő (a külföldi tulajdonlás miatt nem mindre direkt van befolyása az államnak), túlnőtte a betáp oldal, ezért levegőt kellett venni. Nem a NER miatt...:) Egy évet kézenállva kibír mindenki - úgy a PV ipar (amely egyébkén véresre kereste magát eddig), s úgy a telepíteni szándékozók (háztartások). Csak ismételni tudom magam, legfeljebb egy kicsit normalizálódnak az erősen elszállt PV árak, ez hasznos a leendő vevőknek. Aki mindenáron telepíteni akar most, megteheti, kb. egy évig a megtérülése alacsony lesz.

Aki 3 - 10 milliós rendszereket akar telepíteni magának, villanyautós tervekkel, annak nem kenyérre kell. Aki csökkenteni akarja a fogyasztását, feltehet egy nagyobb invertert, kevesebb panellel, s csökken a fogyasztása, majd bővít, ha változik a helyzet, s jön az új szabályozás. A hőszivattyúk, napkollektorok telepítését, a házszigetelés javítását semmi sem korlátozza - van mód a fogyazstás csökkentésére így is. A megépített  > 3 GW pedig termeli az áramot tovább.

Türelem, s egy kis józan gondolkodás!