Astrojan Creative Commons License 2022.10.27 0 0 188

Persze az is egy lehetőség lenne, hogy elolvasod amire válaszolsz, de nem, mert okoskodni jobban szeretsz.

 

Akkor mégegyszer, a fizikusok feltérképezték az Univerzum anyagkészletét azon a hullámhosszon amit észlelni tudtak nevezetesen a hidrogént 21 cm-en. (Csakhogy ez atomos hidrogén ami nagyságrendekkel reakcióképesebb mint a hidrogén molekula. Ha gyűjtenél belőle egy fazékkal, felrobbanna).

 

Ezzel a módszerrel kevés lett a galaxisok anyaga nyilván, mert nem vették figyelembe a sokkal sokkal stabilabb H2-t. Erre kitalálták az általad is erőltetett hülyeségeket, wimpeket és fel is soroltad a kitalációkat.

 

De mivel pár évtizede már lehetőség nyílt IR spektroszkópot küldeni a levegőréteg fölé, azonnal kiderült, hogy a molekuláris hidrogén mennyisége kb tízszerese a térképezés alapjául szolgáló atomos hidrogénnek. Pont meglett a gravitációsan hiányzó anyagmennyiség, ami a levegőatmoszféra alatt működő távcsövekkel nem látszott.

 

Nem érted ugye, okafogyottá vált az erőlködésed, már nincs szükség a sötét agyadra, mert megvan a hiányzó anyagmennyiség. Nem baj ugye.

 

És a Webb most képes részletes vizsgálatokra. Nem a hülyeségeket kell keresgélni -még akkor sem ha az jól fizet- hanem fel kell térképezni a H2-t is végre, elérkezett ennek a lehetőségre is.

Előzmény: Elminster Aumar (187)