naiv_ Creative Commons License 2022.10.26 -1 0 83603

Nyilván van elég pénze a megrendelőknek, hál' Istennek. Azt megnézném, hogy hány kWh kapacitás /1kW beépített teljesítmény aránnyal történik mindez, és mi a cél. Erősen átgondolt kalkulációval - megfelelő méretezéssel (nagyobb akku kapacitással), fogyasztás vezérléssel - végül is el lehet érni, hogy megtermelt PV áram túlnyomórészt "otthon maradjon".
Ebben az esetben gyakorlatilag maximális az áram "átvételi" ár (mert nem kell megvenni a  szolgáltatótól), nagyobb fogyasztásnál 70 forint (ma). Kérdés, mindez mennyibe kerül...? Nem az inverter a drága (bár a hybriden mégjobban keresnek...), hanem az akku, az viszont nagyon.

Mondjuk egy esti otthoni mosáshoz, főzéssel, vasalással, TV nézéssel, világítással, számítógépezéssel, nagy fridzsiderrel kellhet 5-6 kWh, ha mellette van egy PHEV autó, az mondjuk + 12 kWh, ez együtt 18 kWh. Azaz, ha keveset akarsz beszállítani nappal az elosztói engedélyesnek ~20 HUF-os átvételi áron, kell legyen egy ilyen rendszered, Ráadásul az akkukat min10 évente cserélni kell (ha nagyon jó minőségüek...). Ólom akkuból 20 kWh kb. 2.000.000 HUF, cserélheted 5-6 évente (jó esetben). 
Vetítsük ezt rá a napi fogyasztásra: Ez naponta 1100 HUF körüli többletköltség, a 20 kWh-ra vetítve ~50 HUF.  A PV rendszered többi költségeivel együtt (napalemek, inverter, felszerelés -  legyen mondjuk 5 kW-os a  rendszer - 3-4 miller...) minimum pénz az ablakban, az első 10 évben. Utána már szerényen hoz valamit a rendszer....  miközben elfoglal jó pár négyzetmétert a pincében, tárolóban, s nyalogatni is kell...

(Mindez nem a panelesek, de még csak nem is a 10 - 30 lakásos társasházak befeketetési projektje) -  családi ház.

Persze, ha az áramár felmegy 300 HUF-ra (vége a rezsicsökkentési dőzsnek), és ezért az átvételi ár mondjuk 60-ra, 80-ra, vagy még többre, minden megváltozik -  ezt hívják kockázati befektetésnek - akkor jól jártál, nem kétséges.

És persze, ha nappal mosol, főzöl stb., s estére maradnak a szerényebb fogyasztók, illetve az autó is nappal töltődik (nehezen tudom elképzelni, mert akkor használják), az akkuk kapacitása lehet a harmada, stb. így javul a megtérülés.

Különben csak drága hobbi...

Előzmény: tfe_tng (83602)