APT Creative Commons License 2022.10.25 0 2 18688

A sztorik jók, de szakmailag felületes, itt-ott téves.

A koronás felhúzószerkezetet konkrétan tényleg Adrian Patek szabadalmaztatta mégpedig 1848-ban, viszont érdemes tudni, hogy rögtön a már most ismert, kettős működésű formájában, tehát már a legkorábbi Patek zsebórák is olyanok voltak, hogy  a koronát kihúzva álltak mutató-állításra. Egyébként önmagában a koronás felhúzást nem is tudta volna szabadalmaztatni, lévén az valójában kísérleti modelleken már a XVII. században is meg-megjelent. Mindössze néhány modell készült összesen a Patek fennállása alatt, ami nem így működik - és mellesleg kulcsos Patek zsebóra egyáltalán nincs (ha tehát ilyet lát valaki, az bizonyosan hamisítvány).

Viszont ezt a szabadalmat még egyszer meg is tudta hosszabbítani, ennek köszönhetően a XIX. század végéig más csak akkor készíthetett kettős működésű korona-felhúzásos órát, ha fizetett a szabadalomért (és el is adták neki), és mivel nagyon kevés ilyen volt, így mindenki más a nyomópeckes vagy tolókaros megoldásokat alkalmazta, meg mindenféle egyéb ötletet (jópofa, de nehézkes a Lange tolókaros-reteszes megoldása is) - viszont idővel kiderült az is, hogy a vevőket ez nem nagyon érdekli, nem zavarja különösebben a jónépet a nyomógomb, vagy a tolókar használata, precíz, jó minőségű óráknál végképp nem, úgyis csak 1-2 hetente állították utána az órát, vagy igazi zsebkronométernél akár hónapok is kellettek, hogy már percekben mérhető, tehát észrevehető eltérés legyen, és érdemes legyen állítani rajta. Így aztán ezek a szabadalom lejárta után is kitartottak egészen az 1930-as évekig.

Talán még az ütős órákhoz fűznék annyit, hogy a XX. század első két évtizedében vált a fejlett országokban is általánossá a villamosítás - máshol még később - miközben még a korszerű és olcsó foszforos gyufák elterjedése is a XIX. század második felében történt meg - ennek megfelelően éjszaka a sötétben az időt megnézni bármilyen óráról igencsak körülményes volt, lámpást kellett gyújtani, stb... Ergo az ütőszerkezet valós használati értékkel bíró, értelmes funkció volt, nem kellett hozzá vaksinak lenni - hogy bárki rendszeresen hasznát vegye.

Előzmény: GTI100 (18687)