Afrikaans8 Creative Commons License 2022.10.24 0 0 906

Bonaparte Károly-Lajos herceg, a "lumpenherceg", a leendő III. Napóleon 1852-ben állapította meg, miszerint "Franciaország, úgy látszik, a császársághoz akar visszatérni". A  magyar politika posztkommunista és liberális szárnyának egyes tagjai már a legutóbbi ezredfordulót közvetlenül megelőzően számoltak hasonló tendenciákkal, a bő gatyások szavazótáborának "farhátkommandósaival", azok Kádár-nosztalgiájával, tudniillik a langyos, de kényelmes és biztonságos házi tűzhely iránti, az évek során egyre nosztalgikusabbá váló igényével -- azzal a számottevő különbséggel persze, hogy a nagyhatalmi "grandeur és a gloire" helyébe a célszemélyek régi fiatalság felé való visszarévedezését állították.

Hogy a Kádár-kori "szocializmus" bizonyos megszorításokkal egészen élhető -- és legfőképpen kényelmes és kiszámítható -- volt, ahhoz kitűnő adalékokkal szolgálnak egy amerikai fotós, Harrison Forman 1960-ban készült színes diafelvételei:

https://qubit.hu/2022/10/22/harrison-forman-1960-ban-magyarorszagra-latogatott-es-lefotozta-a-boldogsagot-amit-a-vasfuggony-mogott-talalt