Schenouda Creative Commons License 2022.10.22 0 3 16987

A hideg futkos a hátamon, most meg sikerült egy olyan hajóábrázolást beraknod, ami nem arra megy, ahová construct kolléga gondolta:

 

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=160916449&t=9000303

"Csak azért kérdeztem, mert Schenouda úgy képzeli, hogy ezek a hajók egy hátukon fekvő madarat formáznak, így aztán kötötte az ebet a karóhoz, hogy az az orruk, ami magasra kanyarodik és valami madárszerű fejben végződik, mert hát farokkal előre mégse repülhetnek. (S persze más állat se mehet úgy, hogy a feje hátul lenne.)

Ezen az ábrázoláson viszont egyértelmű, hogy a fejes vég nem az orra, hanem a fara, ide karcolták ugyanis a kormánylapátot. Márpedig egy kormány csakis a hajó farán képes működni. (Mellesleg itt ül egy kormányos vagy a kapitányféle alak is, aki láthatóan a hajó alacsony hegyes vége felé néz. Egy hajó vezetőjének pedig nyilván előre kell néznie.)"

 

Írtuk, hogy az ilyen mitikus hajóábrázolásoknál ez mindegy, nem lehet ilyen köznapi csónakos szemmel nézegetni ezekre, mert félreviszi az értelmezést. Ennél a fejes vége éppen a hajóorra (ez éppen Odüsszeuszt viszi), na, merre megy az a hajó:

 

Előzmény: Annaem (16984)