DcsabaS_ Creative Commons License 2000.03.07 0 0 248
Kedves Drift!

Írod:
"Nem vagyok biztos, de ha jól értem, információ alatt, te a fizikai kölcsönhatások jellemzoitt érted. "
Nem pontosan, ugyanis nem a fizikai kölcsönhatások jellemzőiről van szó általában, hanem csak bizonyos jellemzőiről.

Kérdezed:
"A szinkép alapján megállapítja, hogy mi volt a csillag összetétele 100 millió évvel ezelott Gondolom a a kémiai összetétel számodra is információ, ekkor meg hol van itt a kölcsönhatás? Milyen hatást gyakorol a csillagász egy 100 millió évvel ezelott létezett objektumra? Várom a magyarázatodat."
Pontosan fordítva képzeled el a dolgokat, mint kellene! Nem a csillagász gyakorol hatást a 100 millió évvel ezelőtti objektumra, hanem az (de az is csak közvetve!) a ma élő csillagászra. Az információ tehát a csillagtól terjedt a csillagászhoz, és nem fordítva.

Írod:
"Írod: az "adat" az nem a kölcsönhatás Ebben egyetértünk, csak azt nem tudom, miért kellene kölcsönhatásnak lenni. "
Nem az a bajom az "adat"-tal, hogy nem kölcsönhatás (hiszen az információ sem kölcsönhatás, hanem csak a kölcsönhatások bizonyos jellemzője), hanem hogy erősen emberhez kötött fogalom, amiért is az információnak egy túlzottan szűk értelmezésére vezetne.

Írod:
"Nem értek egyet. A digitalizált adat az adatok kis töredékét jelenti. Az információ nagyobb része analóg. "
Az információ legnagyobb része szerintem is analóg, viszont az adat az mindig számszerű (digitális) formában jelenik meg.

Írod:
"Képzeld ell, marha büdöset érzel, magyarúl dögszagot. Nagy valószínuséggel meg is találod a dögöt a közelben, aztán kezdheted elemezni a kölcsönhatásodat a döggel. De itt sem tagadhatot az információ transzport jelenlétét, csak szó sincs kölcsönhatásról. Az információ egyetlen irányban áramlott."
Az információ a fizikai kölcsönhatások révén terjedni képes. Ezt senki sem vitatja (én legalább biztosan nem). Ha viszont "transzport"-ról beszélünk, akkor fontos tisztázni, hogy ennek a transzportnak nem kell az ember, vagy más intelligens lény által szervezettnek lennie (anélkül is bekövetkezik).
Ami az információ áramlásának egyirányúságát illeti (erről is írtam már e rovatban), ez egy közelítés a kölcsönhatásokhoz (oda-vissza hatásokhoz) képest, ezért szűkebb körben is használható.

Írtam:
"az "üzenet" is feltételez valamilyen emberi üzenőt, holott az információhoz ez nem szükséges"
Mire Te:
"Nem tételez fel, és az információ transzport nagyszeruen megy ember nélkül is. (Önszabályozó rendszerek) "
Az információ transzportja, vagy cseréje szerintem is nagyszerűen megy ember nélkül, de azért kell találni megfelelő kifejezést az ember által lebonyolított ilyen akciókra is (az ember különös fontossága miatt). Erre alkalmas kifejezések pl. a "hír", vagy az "üzenet", amivel szemben az "információt" érdemes megtartani a legszélesebb értelmében.

Írod:
"A kódolás valóban nem lényege az információnak, de nagyon gyakran a transzport elott kódolt állapotba kerül. "
Igen, ezért a hírközléselméletnek és általában bármely, magasan fejlett információs rendszerekkel foglalkozó elméletnek központi kérdése a kódolás/dekódolás. (Ezért is keletkezhet az a látszat, hogy az információ szükségképpen kódolt.)

Írod:
"Ha egy korábban megismert elemrol van szó, akkor az adott pillanatban már nem információ. ( A redundanciát egyelore hagyjuk ki a vizsgálatból) "
Szomorúan olvasom, de a Te bajod (:-(((.

A "vizesítési információról" :
Gondolj vissza arra, amit nemrég Te magad írtál ("Fény, hang, füst, kémiai anyag egyaránt hordozhat információt. ..."), és igazad is volt benne. Aztán gondolj arra, hogy a számos egyforma atom, ami e világban létezik mind hordoz információt, ha nem is sokban különbözőt.

Örülsz:
"Való igaz, és oszintén örülök, hogy belátod az információ lényegét.Csökkenti a bizonytalanságot, vagyis specifikál valamilyen mértékben egy rendszerállapotot a lehetséges állapotok közül."
Örülök, hogy örülsz (:-))), de ne örülj túl korán! Én ugyanis nem azt írtam, hogy az információ csökkenti a bizonytalanságot, hanem csak azt, hogy csökkentheti.

Írod:
"Ha megengedjük azt a kitételt, hogy az információnak nem kell csökkenteni a bizonytalanságot, akkor szurhetetlenné válik az információ a zajtól."
Egy hasonlattal élve, a szóvivőtől sem azt várjuk el, hogy mindig vigye a szót, hanem csak azt, hogy akkor és ott vigye, amikor kell. Az információtól sem azt várjuk el, hogy mindig, minden körülmények között csökkentse a bizonytalanságot, hanem csak azt, hogy megfelelő körülmények között erre képes legyen. (Erre a csökkentésre zaj eredetű jelsorozat is képes lehet.)

Írod:
"Ne feledkezz el arról, hogy az információ kezelése, ugyanolyan mérnöki feladat, mint az építészet, vagy a gépészet, tehát az elodök olyan fogalmakat definiáltak, amely lehetové tette az információs folyamatok tervezését, irányítását, eszközök méretezését, védekezést a sérülésekkel, stb szemben. Tehát egyáltalán nem öncélú."
Nem feledkezem el. De a mérnökök se feledkezzenek el arról, hogy bizonyos természettudományos alapfogalmakat csak egyszerűsített formában kapnak meg, a könnyebb használat végett. Az egyszerűsítés viszont korlátozottabb érvényességi kört is eredményez.

Előzmény: Drift (247)