vörösvári Creative Commons License 2022.10.19 0 2 90

https://www.origo.hu/tudomany/20221018-mezopotamia-egyik-elso-varosa-olyan-volt-mint-egy-osi-velence.html

 

A Pennsylvaniai Egyetem tudósai drónok segítségével vizsgálták meg a Lagash nevű mezopotámiai települést, amely négy, egymással csatornákkal összekapcsolt mocsári szigetből áll. A terület korábban az Eufrátesz és a Tigris folyók között helyezkedett el a mai déli Irak területén, ahol majdnem 5000 évvel ezelőtt egyfajta vizes életmódnak adott otthont.
LAGASH, A MA TELL AL-HIBA NÉVEN ISMERT VÁROSÁLLAM VOLT, AMELYET ELŐSZÖR 40 ÉVVEL EZELŐTT TÁRTAK FEL A SZAKEMBEREK.

Hozzátette: a város minden területe más-más gazdasági gyakorlatot alakított ki, például a halászatot vagy a nádgyűjtést az építkezésekhez.

A SZIGETEK KÖZÜL KETTŐT VALÓSZÍNŰLEG FALAKKAL KERÍTETTEK KÖRBE. A TEREPVIZSGÁLATOK AZT MUTATTÁK, HOGY LAKÓIK TÖBBEK KÖZÖTT NÖVÉNYTERMESZTÉSSEL ÉS KERÁMIAKÉSZÍTÉSSEL FOGLALKOZTAK.

De vajon hogyan mozogtak a szigetek között? A most készített drónfotók elemzése azt mutatja, hogy a csónakok szolgálhattak egyféle megoldással. Hammer gyaloghidak maradványait is észrevette. Lagash nagy részén a kúriák és egyéb épületek sűrű klaszterei azt jelzik, hogy több tízezer ember élt a városban fénykorának idején.

 

Journal of Anthropological Archaeology tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint Lagash és más dél-mezopotámiai városok valószínűleg a vízi közlekedést használták a közeli települések közötti kereskedelemhez, ami lehetővé tette, hogy jelentős mértékben növekedjenek. A tudósok a települést a modern Velencéhez hasonlították, amely szintén földrajzi vagy rituális központ nélkül fejlődött.