VFRBelo Creative Commons License 2022.10.17 0 1 38373

Nehéz dolga van annak, aki az Internetről próbál használható infókat kukázni.

Ez az első általam látott videó, amiben végre beszélnek az alumínium biciklivázak hegesztést követő (igaz gyártás során történő) hőkezeléséről:

https://youtu.be/fI3LPwGBI2Q?t=269

A legtöbb észosztó videófeltöltő vajon miért kussol az alumínium hegesztés környezetében történő szilárdság csökkenéséről? Tisztelet a ritka kivételnek, van, ahol elmondják ezt. Valamint láttam már olyan videót is, ahol az aluból hajót építő srác szerint ott, ahol jelentősebbek az igénybevételek, elkerülehetetlenek a fáradási repedések alu anyag esetén, ezt rendszeres ellenőrzéssel és újrahegesztéssel javítja.

A videóban mutat spéci hozaganyagot, amely jóval drágább a hagyományos 5356-nál (a magnéziumosnál) és ellenálló az alu egyik szívmelengető tulajdonságával, a melegtöréssel szemben.

AluLöffel azt mondja a videó vége felé, hogy 4-5 napig hagyni kell a meghegesztett bicikli vázat, hogy kikeményedjen... ezt nem értem, a szobahőmérsékletű tárolásnak is lenne ilyen hőkezelést helyettesítő hatása? Vagy a spéci hozaganyagnál nem értettem valamit, az tenne csodát (nyilván nem, mert az alapanyag is elgyengül, nem csak a varrat)?

 

Előzmény: VFRBelo (38307)