Afrikaans8 Creative Commons License 2022.10.09 0 0 3949

https://index.hu/sport/2022/10/09/felrekezelte-egy-nogyogyasz-zsinka-andras-talan-most-ezert-nem-olimpiai-bajnok/

Október 19-én lesz 75 éves Zsinka András, aki az 1974-es göteborgi fedettpályás atlétikai Európa-bajnokságon 1:48.50 perces idővel ezüstérmet nyert a 800 méteren. Philippe Meyer, egy arcátlanul szemtelen francia akadályozta meg a győzelemben, aki az utolsó 200-on magyar ellenfelének trikójába kapaszkodva igyekezett lelassítani, hogy aztán elébe vághasson. Az alattomos próbálkozással kudarcot vallott, de Zsinka már nem tudta megelőzni a 43 századmásodperccel előtte célba érkező jugoszláv Luciano Susanjt. A hetvenes évek kiváló középtávfutóját aligha vigasztalhatta, hogy nem sokkal később Budapesten kereken 1:48 percre javította a magyar tető alatti csúcsot, aminél abban az évben Európában senki sem futott jobbat, de az sem mellékes, hogy a rekordot csak 45 évvel később, 2019-ben sikerült megdönteni.

Van más szívfájdalma is a 28-szoros válogatott és 32-szeres magyar bajnok középtávfutónak, aki harminckét esztendősen, 1979-ben vonult vissza. Első és bánatára egyetlen olimpiáján azért maradt le a döntőről, noha a ranglisták szerint neki állt a zászló, mert a szükségessé vált intravénás só- és C-vitamin-injekció beadásánál orvosi műhiba történt.

Hiába nyújtottam és lazítottam, kötöttek voltak az izmaim, ráadásul a terhelés közbeni extrém sóveszteség is gyakran kifogott rajtam – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Zsinka András. – Emiatt aztán a müncheni olimpiai játékok előfutamai előtt is orvosi kezelésre szorultamEgy szülész-nőgyógyász szakorvos igyekezett segíteni, de valamit nagyon elszúrhatott. Belázasodtam, a hőmérő 41 fokot is mutatott, ez olyan sokat kivett belőlem, hogy kérdésessé vált az indulásom. Minden erőmet összegyűjtve odaálltam a rajthoz, bár tudtam, hogy csodát nem tehetek. Elvéreztem az előfutamban, szomorú és csalódott voltam, de reméltem, hogy négy évvel később Montrealban talán majd sikerül javítani. Hát nem így történt. Három héttel az olimpia előtt idehaza egy csapatversenyen a 400, a 800 és az 1500 méteren is győzelmet vártak tőlem, borítékolható volt, hogy ennek rossz lesz a vége. A 400 méter közben, amikor gyorsítani próbáltam, súlyos combhajlítóizom-sérülést szenvedtem ...